Kimmo Eriksson, professor i matematik är vinnare av Chauvenet-priset 2023 för forskningsartikeln "The Chicken braess paradox."
Vi har alla varit där – fast i trafikstockning och bilköer. Och det är också så att även om en väg görs snabbare så kan restiden bli längre. Hur kan det vara så?
Svaret finns i matematiken, spelteorier och den så kallade Braess-paradoxen. Kimmo Eriksson, professor i matematik, förklarar:
– Det paradoxala fenomenet, att en väg som görs snabbare i stället leder till en längre restid, kallas Braess-paradoxen. Fenomenet uppstår när den nya, snabbare vägen blir så populär att det blir trafikstockning någon annanstans i vägnätet.
Trots att varje förare strävar efter och gör sitt bästa för att minimera sin restid så ökar i själva verket restiden för alla.
– Så kan det bli eftersom varje bilist bidrar till de andras trängsel. Det vill säga varje extra bil i en trafikstockning bidrar till att restiden ökar för alla, säger Kimmo Eriksson.
Braess-paradoxen gäller inte bara trafikanter.
– Paradoxen kan uppstå i alla typer av nätverk som har begränsad kapacitet. Ett viktigt exempel är datornätverk, säger Kimmo Eriksson.
Artikeln har Kimmo Eriksson skrivit tillsammans med Jonas Elisasson vid Linköpings universitet. Chauvenet-priset delas ut av Mathematical Association of America.