Få Eskilstunabor får omställningsstudiestöd

Endast 12 av de 205 Eskilstunabor som har ansökt om omställningsstudiestöd har fått sina ansökningar beviljade. "Vi har inget specifikt emot Eskilstuna", försäkrar Stefan Tärnhuvud på CSN.

Stefan Tärnhuvud, pressekreterare CSN.

Stefan Tärnhuvud, pressekreterare CSN.

Foto: TT / Pressbild

Eskilstuna2023-04-11 06:59

Enligt Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN, beror på det låga antalet beviljade ansökningar dels på att många sökande inte uppfyller villkoren, dels på att CSN inte hunnit behandla alla ansökningar. 

Omställningsstudiestöd kan man få för att vidareutbilda sig inom sitt yrkesområde eller till något helt nytt yrke. Bidragsdelen uppgår till 80 procent av lönen. Man kan som längst få stödet för ungefär ett års heltidsstudier. 

undefined
Stefan Tärnhuvud, pressekreterare CSN.

­– De vanligaste avslagen är för att utbildningen man sökt för är för lång eller att man inte arbetat tillräckligt länge. Stödet är helt nytt och det är förståeligt att villkoren inte är helt kända, säger Tobias Berggren, kontorschef för CSN i Visby som handlägger omställningsstudiestödet.

205 Eskilstunabor ansökte om stödet till vårterminen i år. Av dessa har 12 fått det beviljat och 77 har hittills fått ett negativt besked. Övriga väntar fortfarande på svar. För dessa kan det ändå i praktiken bli svårt att bedriva några studier eftersom vårterminen snart är slut.

– De har tvingats ta ett beslut om de ska studera och söka finansiering på annat sätt. I och med att vi har fått in så himla många ansökningar så är det dessvärre så att vi har inte kunnat lämna besked till alla, säger Stefan Tärnhuvud. 

undefined
Av 205 sökande i Eskilstuna har hittills 12 fått det beviljat och 77 fått ett negativt besked.

Den som har möjlighet att vänta på ett besked kan få pengarna i efterhand.

– Det man också kan göra är att söka vanligt studiemedel och studera, men det är inte samma pengar, säger Stefan Tärnhuvud. 

Omställningsstudiestödet har blivit mer populärt än vad CSN hade räknat med. Under den första ansökningsomgången kom fyra gånger så många ansökningar som väntat in. I riket sökte 28 500 personer. Det fanns dock bara medel till cirka 4 400 personer till vårterminen.

– Vi har inget specifikt emot Eskilstuna. Så mycket kan jag säga. 

När den andra ansökningsomgången öppnade i lördags kraschade systemet på grund av högt söktryck. Även om systemet kom igång ganska snabbt igen finns det bara medel till cirka 4 400 av de 12 500 som hittills hunnit söka för höstterminen. 

undefined
Det låga antalet beviljade ansökningar beror bland annat på att många sökande inte uppfyller villkoren.

CSN hade anställt 70 personer för att ta hand om de förväntade ansökningarna, men antalet personer har inte räckt till för att hantera anstormningen. 

– Vi vill väldigt gärna anställa fler och vi har lämnat in en äskan till regeringen för detta om 50 miljoner kronor för att kunna anställda fler, men där har vi inte fått något positivt besked än, säger Stefan Tärnhuvud. 

Studieorter

Här studerar eskilstunaborna som beviljats omställningsstudiestöd: 

Campus Nyköping, YH: 2 personer

Flyinge, YH: 1 person

Folkuniversitetet Göteborg, YH: 1 person

Högskolan Dalarna: 1 person

Högskolan i Borås: 1 person

Kungliga Tekniska Högskolan: 1 person

Linnéuniversitetet: 1 person

Mälardalens universitet: 1 person

Umeå universitet: 1 person

Yrkesakademin YH AB: 1 person

Örebro universitet: 1 person

Källa: CSN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!