Härom veckan inleddes arbetet med att sopa upp tonvis med grus som använts under vinterns snöröjning. I centrumnära områden har arbetet hunnit en bra bit, medan ytterområdena kvarstår. Under påsklovet prioriteras skolgårdarna.
Men det är inte bara att sopa i vått och torrt tills man är klar. Vädret kan sätta käppar i hjulen på flera sätt, som i början av veckan när det var både kallgrader och snöfall.
För att binda dammet när man sopar upp gruset, sprutas en vattendimma ut.
– Om man gör det när det är kallt och snöar blir gruset som en sörja. Det blir inte bra. Det blir svårt för maskinen att sopa upp gruset, säger Mikael Arvidsson, enhetschef för gatuunderhåll på kommunen.
Grussoparna fick ta ofrivilliga pauser och vänta in solskenet. I slutet av veckan tornar nya orosmoln upp sig – fulla med både regn och snö.
– Regn gör att dammet blir som ett klister, säger Mikael Arvidsson.
– Kommer det snö kan arbetet fördröjas ytterligare nån vecka. Entreprenörerna har på sig till den 12 maj att bli klara, säger Johan Wernström, arbetsledare för drift och underhåll på kommunen.
Han berättar att årets grusuppsamling kom i gång senare än vanligt.
– Nåt år har vi börjat sopa i slutet av februari, men nu kom vi igång sent på grund av vädret. Man vill inte börja för tidigt, har man otur måste man grusa om.
Snöröjningen är en ständig källa till synpunkter från allmänheten. Grusupptagningen väcker inte lika starka känslor enligt Johan Wernström, men visst kommer det en del kommentarer och klagomål. Som när sopmaskinen kört en vända längs en gata men lämnat grus kvar.
– Då tror folk att vi glömt halva gatan. Men det är inget konstigt. Är det mycket sand kör vi först en gång. Sen borstar vi ner sanden från gångbanan till körbanan där det är lättare att komma åt och kör en gång till. Det är fullt normalt.
Precis som vid snöröjningen får kommunen en del klagomål på brister som egentligen är fastighetsägarnas ansvar. Som underhållet på gångbanor exempelvis. Där har Johan Wernström en tydlig uppmaning till fastighetsägarna:
– De ska egentligen ta hand om gruset själva och köra bort det, men om de sopar ner det på körbanan är vi tacksamma om de gör det innan sopmaskinerna kommer.
Johan Wernström har också en uppmaning till hela Eskilstunas befolkning:
– Ha tålamod, allt kommer att bli sopat!