Personer med självlysande kläder spanar uppåt i centrum

Vad är det för gulklädda personer som går omkring i centrala Eskilstuna och spanar upp i luften hela dagarna? Killen och tjejen som gör detta har själva fått frågan flera gånger och nu kan tidningen avslöja vad de egentligen håller på med.

"Det är flera som kommit och ställt sig bredvid och tittat upp och undrat vad vi tittar på", säger Kalle Ågren och skrattar.

"Det är flera som kommit och ställt sig bredvid och tittat upp och undrat vad vi tittar på", säger Kalle Ågren och skrattar.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2022-12-15 18:22

Två självlysande gulklädda personer har under de senaste två veckorna figurerat flitigt i centrala Eskilstuna. De har tittat mer upp än framåt och frågan är vad de sysslar med.

– Vi är här och mäter in träden i centrala Eskilstuna, säger Kalle Ågren, trädkonsult, och fortsätter:

– Vi tar data på träden, som stamdiameter, höjd, kronbredd och trädens vitalitet.

undefined
Kalle Ågren inspekterar en trädkrona på Strömsholmen.

Vitalitet?

– Det är vårt fackord för trädets livskraft, hur det mår helt enkelt.

Datan blir underlag för kommunens träddatabas så att de bland annat kan se fördelningen på arter på träd och vilka som behöver hållas under uppsikt.

– Även för underlag att kunna beräkna ekosystemtjänster på träden vi inventerar, säger Kalle Ågren.

undefined
"Det är ungefär 2 000 utvalda träd i centrum som vi tittar på. Vi är inte riktigt klara så vi behöver fortsätta under nästa vecka", säger trädkonsulten Elin Rowicki.

Han har varit i Eskilstuna under två veckors tid tillsammans med sin kollega tillika trädkonsult Elin Rowicki.

– Det är ungefär 2 000 utvalda träd i centrum som vi tittar på. Vi är inte riktigt klara så vi behöver fortsätta under nästa vecka, säger hon.

– Det här är en del i vårt LONA-projekt som vi har startat upp under året. Inventeringen är sluttampen på den första delen och totalt ska vi jobba med detta under tre års tid, fyller Fredrik Eklund, trädvårdare på Eskilstuna kommun in.

undefined
Trädkonsulterna Kalle Ågren och Elin Rowicki inventerar Eskilstuna centrums träd och trädvårdaren Fredrik Eklund från kommunen följer arbetet.

Elin Rowicki och Kalle Ågren berättar att de betar av cirka 100 träd om dagen.

– Det är lite beroende på vädret, med kylan och snön. Det är främst fingrarna som börjar nypa lite nu, men då får man jogga lite på stället eller gå in en stund, säger Kalle Ågren och skrattar.

Frågan är då varför detta görs just nu när det kanske är som kallast.

undefined
Fredrik Eklund och Kalle Ågren spanar in tre lönnar på Strömsholmen.

– Det var lite beroende på när våra konsulter hade tid, och det var nu. Sen blev det här projektet beviljat först i början på maj och på det diverse upphandlingar och uppstartstid. Men nu är de här och får jobba i 15 graders kyla, inventeringen går att göra oavsett när den görs på året, förklarar Fredrik Eklund.

– Jag tycker att det fungerar bra trots kylan, vi är väl utrustade. Vi har köpt termostrumpor, skidhandskar med mera så det är ingen fara, säger Elin Rowicki och skrattar ikapp med Kalle Ågren som nickande håller med.

undefined
"Vi mäter bland annat trädets stamdiameter", säger Elin Rowicki samtidigt som hon drar ett måttband runt ett träd på Strömsholmen.

På torsdagen hade de kommit lite mer än halvvägs i inventeringen. Träden som är utvalda är från de mest centrala delarna av Eskilstuna.

– De är mest prioriterade, de vill vi satsa på och få bättre koll på. Tanken är sen att vi ska utveckla detta och inventera resterande parker och träd, men det blir en senare fråga, menar Fredrik Eklund.

undefined
Fredrik Eklund misstänker att en bäver tagit sig upp på Strömsholmen och gett sig på en lönn där.

Vilken sort finns det flest av bland de träd ni har inventerat?

– Lind har jag sett mycket av, säger Elin Rowicki och fortsätter:

– Men i parkerna har vi sett en väldigt god artfördelning, där kan man hitta lite allt möjligt, det är kul. Och sen Drottninggatan har även flera olika arter, det är kul med en stor variation på träd i centrum.

– Det brukar ofta vara så att i trädrader är det bara en art, så det var kul att se att Drottninggatan har blandade trädarter, flikar Kalle Ågren in.

undefined
För att mäta kronbredden på lönnen stegar Kalle Ågren upp längs marken.

Nu närmar det sig jul och mistlar förknippas gärna med den tiden.

– Oj, jo jag har faktiskt sett några, men kanske inte mitt här inne i centrum. Någon på stadssidan av ån, men annars uppe vid kyrkan, Klosters, där har jag sett några, säger Kalle Ågren.

– Antalet mistlar har ökat de senaste åren, det är en indikator på att det är bra luft här, avslutar Fredrik Eklund.

undefined
Kalle Ågren känner gärna på trädens grenar och kvistar för att se hur de mår.
Mistel

En mycket sällsynt trädlevande blomväxt som noterats i östra Småland, Mälardalen och på Mälaröarna.

Är fridlyst i hela landet och anses dessutom vara giftig.

Det är förbjudet att plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada exemplar av växten.

Det är även förbjudet att ta bort eller skada frön eller andra delar.

Den växer framförallt på lind och lönn, men även andra träd som äppelträd, hagtorn och popplar kan vara värd för mistlar.

Sveriges enda trädlevande parasit.

Källa: Naturvårdverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!