Därför har Circle K:s nya mack inte tagits i bruk

Vid en första anblick verkar placeringen av Circle K:s drivmedelsanläggning perfekt alldeles vid infarten till logistikparken i Kjula med sin omfattande lastbilstrafik. 85 meter åt andra hållet ligger dock en aktiv bergtäkt med risk för stenkast vilket gjort att stationen hittills inte kunnat tas i bruk.

Enligt Erika Söderlund, presskontakt på Circle K, har stationen inte kunnat tas i bruk på grund av en långdragen juridisk process.

Enligt Erika Söderlund, presskontakt på Circle K, har stationen inte kunnat tas i bruk på grund av en långdragen juridisk process.

Foto: Joachim Sorbe/Fredrik Goeras

Eskilstuna2024-06-23 14:46

– Det är en juridisk process som blivit långdragen som gjort att vi inte kunnat öppna ännu. Vi hoppas få besked efter sommaren, säger Erika Söderlund, presskontakt på Circle K.

I december 2021 gjorde Circle K en anmälan till kommunen om att den ville starta en verksamhet bestående av en automatstation för hantering, förvaring och försäljning av drivmedel på en plats som ligger mitt emot utfarten från logistikparken i Kjula, i närheten av det färgglada bältdjuret utmed motorvägen. Påfarten till stationen är tänkt att ske från länsväg 899.

Circle K fick bygglov och har sedan dess byggt anläggningen som bland annat består av två cirka tio meter höga cisterner. Ärendet som gäller miljöfarlig verksamhet har dock kört fast på att anläggningen bara ligger 85 meter från NCC:s bergtäkt som kan orsaka vibrationer och stenkast. 2013 flög en två decimeter stor sten 350 meter över den avspärrade vägen och landade i en husbil.

undefined
Erika Söderlund, presskontakt Circle K. "Vi hoppas få besked efter sommaren", säger hon.

Eskilstuna kommuns miljö- och räddningstjänstnämnd förbjöd i juni 2022 Cicle K att bedriva verksamheten, ett beslut som företaget överklagade till länsstyrelsen som dock fastställde kommunens beslut. Circle K fortsatte att överklaga till mark- och miljödomstolen som i december kom med sin dom där den gick på företagets linje och skickade tillbaka ärendet till kommunen.

– I det här läget så inväntar vi beslut från mark-och miljööverdomstolen, säger Katja Nesterinen miljöinspektör vid miljöskyddsenheten vid Eskilstuna kommun.

Det är NCC, som driver bergtäkten och inte vill ha någon drivmedelsanläggning i närheten, som har överklagat till mark- och miljööverdomstolen. 

Även företaget Preem har ansökt om att få bygga en liknande anläggning som ska ligga bredvid Circle K:s, dock med den skillnaden att cisternerna för säkerhets skull ska vara nedgrävda i marken. Preem har heller inte uppfört sin anläggning ännu. Preem har genomgått samma rättsliga process som Circle K och väntar också på utslag från mark- och miljööverdomstolen inom kort. 

Eskilstuna kommun har i motiveringen av sitt förbud bland annat anfört att det under åren har inkommit klagomål från boende och verksamheter i närheten av bergtäkten rörande luftstötsvågor, stenkast och vibrationer. Kommunen menar att bergtäktens verksamhet skulle kunna påverka installationer som hör till drivmedelsstationen. Kommunen tycker inte att frågan om cisternernas hållfasthet har klargjorts tillräckligt. Vidare ligger den tänkta etableringen på en rullstensås med en betydande grundvattenförekomst.

undefined
Stationen ligger mitt emot utfarten från logistikparken i Kjula, i närheten av det färgglada bältdjuret utmed motorvägen.

Circle K har under rättsprocessen hävdat att den aktuella anläggningen är den säkraste anläggningen som de har uppfört i Sverige. Företaget har låtit göra en lokaliserings- och hållbarhetsutredning som visar att den beräknade risken för att ett oavsiktligt stenkast ska träffa en cistern är en på miljonen. Cisternerna är dubbelmantlade vilket innebär att kraften från ett eventuellt stenkast kan upptas med stor marginal. Vid ett rent hypotetiskt läckage där allt drivmedel läcker ut skulle det samlas upp i magasin vilket gör att det inte finns någon risk att det rinner ut någon annanstans i området. Circle K har föreslagit att området ska utrymmas vid sprängningar. Circle K konstaterade i samband med mark- och miljödomstolens prövning förra året att under den tid som anläggningar varit uppförd har ett flertal sprängningar skett och ingen påvisad skada har uppstått.

När mark- och miljödomstolen upphävde kommunens förbud i december förra året tog den fasta på att det inte förekommit någon incident på grund av stenkast från bergtäkten sedan 2013. Risken för att ett oavsiktligt stenkast ska träffa anläggningen är mycket liten. Domstolen konstaterar att fastigheten inte ligger i ett vattenskyddsområde. 

NCC, som driver bergtäkten, är negativ till stationen, bland annat för att det finns en risk för att företaget kan åläggas ansvar om en olycka inträffar. NCC ifrågasätter Circle K:s uppgift att risken för stenkast är så låg som en på miljonen. Bolaget menar att det vid sprängningar alltid finns risker med bland annat vibrationer, luftstötsvågor och oavsiktliga stenkast.

Mark- och miljööverdomstolen väntas inom kort komma med sitt avgörande gällade både Circle K:s och Preems anläggningar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!