Enligt direktiv från EU gör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vart sjätte år en översyn av vilka områden som löper störst risk att drabbas av översvämningar. Under fredagen presenterades den senaste rapporten.
En av orterna som gör debut på listan är – Eskilstuna.
Orsaken är främst ån – om den översvämmas riskerar en rad samhällsviktiga objekt att påverkas. Det handlar om människors bostäder och arbetsplatser, vårdinrättningar, nyhetsredaktioner, kyrkor och kulturarv bland mycket annat.
Men ån har ju alltid funnits här. Vad är det som gör att Eskilstuna dyker upp på risklistan först nu? Jo, en teknikalitet i bedömningen.
– Redan vid förra genomgången såg vi att Eskilstuna var ett utsatt område. Men kriterierna som gällde då var att det måste ha skett en översvämning redan, vilket det inte gjort i Eskilstuna och därför kvalade man inte in. Nu har vi anpassat kriterierna till framtiden och har tagit bort kravet på att det ska ha inträffat en översvämning, säger Maja Coghlan, handläggare på MSB.
MSB:s översyn har gjorts av områden längs Sveriges större vattendrag och sjöar samt utefter kusten. Myndigheten har då identifierat de 26 områden som bedöms få störst konsekvenser av en översvämning utifrån påverkan på befolkningen, människors hälsa, miljön, kulturarvet och ekonomisk verksamhet.
– Eskilstuna är inte värst, men har objekt inom alla områden som kan påverkas. De får maxpoäng, säger Maja Coghlan.
Att Eskilstuna tagits upp på listan innebär bland annat att länsstyrelsen får ett visst ekonomiskt stöd för att arbeta förebyggande.
– När man vet vad som hotas kan man jobba aktivt för att minska konsekvenserna. Man kan till exempel bygga skyddsvallar eller fördröjningsmagasin så att översvämningen hamnar på en annan plats. Man kan också se till att man inte bygger bostäder eller viktig verksamhet i riskområdena, eller att man flyttar bort befintligt därifrån. Man kan också genomföra övningar så att man lär sig vem som ska göra vad.
Även allmänheten kan förbereda sig på översvämningar.
– Man kan ta reda på om man bor inom ett område som riskerar att drabbas och det finns faktablad med bra tips på vad man ska tänka på både före, under och efter en översvämning. Man kan till exempel se över sina försäkringar och vad man förvarar i sin källare.