Totalt ökade valdeltagandet i dessa nio stadsdelar med i genomsnitt 5 procent.
– Den främsta anledningen till att valdeltagandet har ökat är att det helt enkelt har blivit lättare att rösta, säger Sirpa Lindelöf, valsamordnare på medborgarkontoret. Dessutom har vi höjt lägstanivån, ingen stadsdel har lägre valdeltagande än 60 procent.
Demokraticentrum upprättade röstningslokaler på ställen dit många människor söker sig naturligt, som matbutiker, på caféer och bibliotek. Det är naturliga samlingsplatser med generösa öppettider.
– Sedan har Valbussen varit en väldig succé, fortsätter Sirpa Lindelöf. Där fanns möjlighet att skriva ut röstkort och många människor kom in och röstade utan att ha planerat det. Vi har till och med fått frågor om vi har haft flera valbussar eftersom folk tycker sig ha sett den överallt.
Demokraticentrums arbete har främst varit inriktat på de tio stadsdelar där valdeltagandet var absolut lägst i förra valet. Av dem ökade deltagandet i samtliga utom i valdistrikt Krusgårdsberget i Torshälla som backade nästan två procent.
– Det måste vi jobba extra med till nästa val, understryker Helena Andersson-Tsimanis från kommunens demokratigrupp. Egentligen sträcker sig vårt demokratiprojekt till 2014, och de siffror vi presenterar efter det här valet är bara halvlek.