Förklaringen: Därför skiljer sig badtemperaturerna åt

Det kan skilja sex grader i vattentemperatur – trots att badplatserna ligger i samma stad. Men hur ska man tänka för att hitta det varmaste vattnet? "Vid badstränder har vinden en stor roll", säger Anna Hagenblad, oceanograf på SMHI.

Badsäsongen är här och gäster lär strömma till badplatserna. Arkivbild.

Badsäsongen är här och gäster lär strömma till badplatserna. Arkivbild.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-06-26 12:31

Sommaren är här och med fint väder kommer också badsäsongen.

Därmed är det många som önskar att besöka en badplats med varmt vatten. Men hur ska man tänka för att hitta den varmaste badplatsen?

– Det är svårt att säga exakt vilken typ av badplats som är den bästa, men om det har varit soligt och varmt är det generellt sett ett bra tecken, menar Anna Hagenblad, meteorolog och oceanograf på SMHI.

När det kommer till vattnets temperatur och sökandet efter den perfekta badplatsen, finns det en del faktorer som spelar roll.

– Vi har solen som gör en stor del i att värma vattnet, berättar Anna Hagenblad.

undefined
Stendörren, en av flera sörmländska pärlor.

Solens betydelse för en varm temperatur har såklart inte gått någon förbi, men andra omständigheter som vind och omgivning har även det en betydelse.

– Vatten befinner sig i en ständig cirkulation. Solen värmer upp ytan på ett vattendrag, där rörelser i vattnet sedan gör att det uppvärmda vattnet flyter åt sidan. Upp kommer då i stället kallare vatten, som i sin tur sedan värms upp av solen, säger Anna Hagenblad och fortsätter:

– Vid badstränder har vinden en stor roll. Blåser det in mot stranden, kommer varmare ytvatten in. Är vinden i stället riktad bort från stranden, blåser ytvattnet bort och kallare temperatur från djupare vatten kommer då in mot stranden. Vidare kan den specifika badplatsens djup också ha betydelse, djupare vatten tar längre tid för solen att värma upp. En långgrund strand kan med de rätta vindförhållandena få ett varmare och således skönare vatten.

En mätning, som ägde rum 4 juli 2023, av Eskilstuna kommun visar på hur badplatserna Bårsten och Hållstagropen var varmast, med sina 20 grader. Slätviken och Sundbyholm hade samma dag bara 15 grader i vattnet.

undefined
Hållstagropen utanför Eskilstuna, som tillsammans med badplatsen Bårsten uppnådde den varmaste vattentemperaturen av Eskilstunas kommunala badplatser den 4 juli 2023.

Anna Hagenblad resonerar kring att en badplats omgivning påverkar vattnets temperatur. Det skiljer sig om det är sandstrand eller klippor, även hur stort och djupt vattendraget är.

– Ibland kan vattnet vara 22 grader ena dagen, för att sedan nästa dag ha sjunkit till 16 grader. En minskning på sex grader över en natt kan tyckas vara extremt, men det är helt normalt. Det behöver inte bero på lufttemperatur eller molnighet, utan kan helt och hållet handla om åt vilket håll vinden blåser, säger hon.

undefined
Duveholmssjön i Katrineholm används flitigt av badgäster under sommaren.
undefined
Just på den här bilden är det tomt på Strandbadet i Strängnäs, men det brukar det inte så ofta vara på sommaren.

Hur varmt är badvattnet i Eskilstuna just nu? Kolla själv i vår interaktiva karta som uppdateras löpande! Klicka på badplatsen i fråga för att få senaste informationen.

Siffrorna i artikeln

Badplatserna vid de mindre sjöarna hade vid mätdagen 2023 ett medelvärde på 18,7 grader.

Grusgroparnas medelvärde var 18,5 grader samma dag.

Mälaren var kallast, där medeltemperaturen var 15,8 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!