Därför låg en spöklik dimma över centrala Eskilstuna

De som var tidigt uppe på fredagen möttes av en dimma tjock som en vägg ett femtiotal meter framför sig. Meteorologen Erik Höjgård-Olsen på SMHI förklarar vad som orsakat det hela.

"Det här framkommer när vi har 100 procent luftfuktighet nära marken", berättar Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI, om fredagsmorgonens dimma i centrala Eskilstuna.

"Det här framkommer när vi har 100 procent luftfuktighet nära marken", berättar Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI, om fredagsmorgonens dimma i centrala Eskilstuna.

Foto: Niklas Holm / SMHI

Eskilstuna2023-08-25 09:51

Tidigt på fredagsmorgonen, vid 05.30-tiden, låg det en enormt tjock dimma över hela centrala Eskilstuna. Ståendes mitt på Nybrobron var det omöjligt att sikta varken Kloster kyrka eller Elite stadshotelllet på andra sidan ån.

– Det här framkommer när vi har 100 procent luftfuktighet nära marken, berättar Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

undefined
Tidigt på fredagsmorgonen låg dimman tät över centrala Eskilstuna, här en bild från Nybron bort mot Kloster kyrka.

Den höga luftfuktigheten just nu beror på sommarens väder.

– Nu har vi fått mycket fukt i marken efter allt regn i juli och augusti, det finns mycket att ta av i marken.

En dimma som dagens kan uppstå när som helst, men är vanligare vid vissa tidpunkter på året.

– Det kan uppstå när som helst under året, man kan tänka lite mer på höstdimma och även i samband med högtryck. Men vi har inte riktigt ett högtryck över oss nu, möjligen lite höstkänsla fast det är meteorologisk sommar fortfarande, menar Erik Höjgård-Olsen och fortsätter:

– Det är många marknära moln som inte regnar ur nu, de måste värmas upp antingen nerifrån marken eller solen ovanifrån.

undefined
Meteorolog Erik Höjgård-Olsen på SMHI.

Han berättar vidare att kraftiga vindar kan få bort dessa moln.

– Men vi har enbart svaga vindar i dag och då kan en sådan här dimma bli långlivad.

På fredagsmorgonen var det totalt vindstilla i centrum och personer utomhus kunde känna av fukten i luften, både i ansiktet och vid inandning.

– Vi har blygsamma temperaturer för att vara i augusti, mellan 12 och 14 grader i Sörmland vid åttatiden. I Eskilstuna är det 14 grader. Den låga temperaturen vi har nu gör att det är mycket fukt i marken som lätt bildar dis och dimma under de svalaste timmarna på dygnet.

undefined
Dimma över Eskilstunaån.

Dis och dimma, vad är skillnaden?

– När vi pratar om dimma så är det sikt på under en kilometer. Dis handlar om sikt på upp till en mil.

Erik Höjgård-Olsen förklarar att man som bilist bör vara extra vaksam vid dessa väderförhållanden.

 – Det är lämpligt att vara extra uppmärksam i trafiken vid just dimma, det är upp till bilisten bakom ratten att hålla koll på vädret när man ger sig ut.

Dimma kan uppstå på olika sätt. En vanlig typ av dimma är strålningsdimma, den som uppträdde i Eskilstuna på fredagsmorgonen. En annan typ av dimma är advektionsdimma, vilken bildas när relativt varm fuktig luft blåser in över exempelvis kallt vatten eller snötäckt mark.

undefined
Sikten på fredagsmorgonen var dålig då dimma låg över hela staden. Bilden är tagen från Nybron bort mot Elite stadshotellet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!