Därför minskar antalet älgar i skogen – men inte i staden

På bara fyra år har älgstammen nästan halverats i Eskilstuna, men stadsborna kan även fortsättningsvis räkna med att få besök av älgar i sina trädgårdar. "Den kommer inte att minska procentuellt sett lika mycket inne i stan eftersom vi har den här goda maten som lockar dem", säger kommunjägare Anders Eklund.

Ute i skogen har antalet älgar i Eskilstuna minskat kraftigt de senaste fyra åren.

Ute i skogen har antalet älgar i Eskilstuna minskat kraftigt de senaste fyra åren.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Eskilstuna2024-10-02 10:32

På senare tid har älgar observerats på olika platser i staden. Enligt kommunjägare Anders Eklund är det naturligt att älgar den här årstiden kommer in i områden i utkanten av staden där det finns många äppelträd. För två år sedan rörde det sig om 13 älgar. Hittills i år har det varit mellan fem och sju älgar och eftersom de är ute efter mat kan det dyka upp fler längre in på hösten.

Ute i skogen har antalet älgar i Eskilstuna minskat kraftigt de senaste fyra åren. I alla fall skjuts det betydligt färre älgar i de förvaltningsområden som omfattar Eskilstuna kommun. Allra störst är minskningen i älgförvaltningsområdet ÄFO 2 – minus 40 procent. ÄFO 2 täcker även områden i Strängnäs, Katrineholms, Vingåkers, Flens, Gnesta, Finspångs och Örebro kommuner. I ÄFO 2 sköts 286 älgar i fjol. 

I det andra älgförvaltningsområdet som omfattar Eskilstuna kommun, Kungsör ÄFO 3, har antalet skjutna älgar under samma period minskat med 26 procent till 130. Inför den kommande älgjakten, som inleds den 8 oktober, är tilldelningen oförändrad i båda områdena. 

Enligt Eskilstunas kommunjägare Anders Eklund leder förekomsten av varg till att älgar blir uppätna eller söker sig till andra områden. Han menar även att klimatförändringarna påverkar älgstammen negativt. 

– Det gör att de blir mindre i storlek och vikt. De föder mindre kalvar. De föder färre kalvar. Så att älgen mår dåligt helt enkelt. 

Älgarna blir stressade av att allt fler människor rör sig i skog och mark. I riket som helhet har älgstammen minskat kontinuerligt under de senaste tio åren och älgen kan bli aktuell för rödlistning. 

– Jag vet bara att den är krisdrabbad. Man ska njuta av de älgar man ser i dag, säger Anders Eklund. 

Kan vi förvänta oss färre älgar i stan också framöver?

– Det tror jag inte. Så länge det finns älg ute i skogen så lär de ju komma in i stan. Det är klart att det blir någon färre, men det kommer inte att bli lika märkbart inne i stan.

– Den kommer inte att minska på samma sätt som det minskar ute i skog och natur. 

Tillgången på mat är en stark drivkraft för älgar att söka sig in i staden eftersom de hellre äter äpplen än torrt ris.  

– Med alla djur så är det maten som styr. 

Dessutom kan det verkliga antalet älgar i naturen kan vara högre än vad jaktstatistiken visar eftersom många jaktlag väljer att inte jaga älg i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!