Här bygger de ett dansgolv – fick flyttas

På Fröslundafältet tar ett nytt offentligt konstverk form. Men konstverket har fått byta plats – på grund av ekonomiska skäl.

”Även om det här är ett nytt golv är det här en gammal traditionell metod vi använder oss av nu", säger Linnea Helldin.

”Även om det här är ett nytt golv är det här en gammal traditionell metod vi använder oss av nu", säger Linnea Helldin.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2024-08-24 13:00

Verket "Dansbana" som tar form på fältet mellan Fröslundaskolan och den närliggande förskolan är ett offentligt konstverk som byggs på uppdrag av Eskilstuna konstmuseum.

Som namnet indikerar ska det också användas som en dansbana för de som bor i området – och riktar sig främst till unga tjejer. Förutom själva dansbanan ska det även finnas en högtalare inbyggt i konstverket som man ska kunna koppla till en mobiltelefon. Tanken är att man ska kunna använda dansbanan spontat men det kommer också finnas möjlighet för föreningar att boka tid – på ett villkor.

– För att kunna boka upp den som förening eller liknande måste alla få vara välkomna, säger Anna Fridolin, från arkitektföreningen Dansbana, som tillsammans med konstnären Malin Franzén fått uppdraget att genomföra projektet.

undefined
Tanken är att dansgolvet ska forma ett hjärta av fingerrörelser.

Sara Sandsten är intendent på Eskilstuna konstmuseum och berättar att hon bland annat har arbetat utifrån samhällsbyggnadsförvaltningens utvecklingsplaner för Fröslunda för att hitta rätt form för verket.

Tanken var att göra ett konstverk som var lokalt förankrat och kan vara med att skapa något positivt i området. Till slut kom de fram till att de ville skapa en dansbana för att unga tjejer ska få ta mer plats, berättar Sara Sandsten.

– Utgångspunkten för konstverket byggde på ett pilotprojekt från samhällsbyggnadsförvaltningen där det visade sig att flickor saknade platser för aktivitet och att det som står högt upp på listan är dans och en trygg plats att utföra det på.

Valet föll då på arkitektföreningen Dansbana som skapat liknade konstverk förut, bland annat i Malmö och Södertälje.

Men även om föreningen gjort det här förut skiljer sig det här projektet sig lite från de tidigare. De har nämligen valt att använda kubbgolv – en gammal teknik där man placerar ut träkubbar tätt intill varandra. Virket som används är dessutom från Eskilstuna – som Kfast annars skulle göra sig av med.

De har inspirerats av landskapsarkitekten Ulla Bodorff som en gång i tiden planerade Fröslunda.

– Det är väldigt unikt, och hon var en pionjär inom landskapsarkitektur. Hon jobbade väldigt spännande med jord och mark. När man byggde området blev det mycket schaktmassor och liknade som hon tog tillvara på och skulperade platsen med, säger Malin Franzén

Planen är därför att göra detsamma – det som de nu har grävt upp kommer de att använda till konstverket.

undefined
Anna Pang och Anna Fridolin från arkitektföreningen Dansbana, samt konstnären Malin Franzén (längst fram). Med på bild är även konsthantverkaren Linnea Helldin och hennes kollega Emilia, som inte vill ha sitt i tidningen.

Dansbanan har form av ett hjärta, eller närmare bestämt hjärta format av fingrar – som inspirerats av Fröslundas ungdomar. Som en del av projektet har de bjudit in till konst- och dansworkshops för barn och unga under ungefär ett års tid.

– Formen kommer från de unga tjejer som dansat här, för de gillar mycket Tiktok-dans och där är det mycket handrörelser. Det finns många olika sätt att göra hjärtan på och just det här är en symbol för unga nu, säger Malin Franzén.

När projektet började var tanken att konstverket skulle ligga på Sturehöjden – men i början av året fick de byta plats, berättar intendenten Sara Sandsten.

– Det berodde på ekonomiska förändringar inom kommunen. Man pausade därför detaljplaneutvecklingen på Sturehöjden och vi valde att flytta det.

En flytt som konstskaparna är nöjda med.

– Den här platsen är så härlig. På kvällarna är det mycket familjer här, det är liv och inga bilar, säger Malin Franzén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!