Det var i slutet av september 2017 som en häftig brand bröt ut i en husvagn på Vilsta camping.
– Jag bodde i en av stugorna på Vilsta sporthotell då och stod utanför trappen för att fixa med min cykel. Det hade börjat skymma och plötsligt hörde jag en hög smäll och såg flammor från campingområdet. Jag sprang dit och såg att det brann häftigt i en av husvagnarna, säger Dawood Alizadeh när tidningen träffar honom tre år senare.
Han kom till Eskilstuna som ensamkommande från Afghanistan hösten 2015 och tänker ibland fortfarande på de där dramatiska minuterna.
– När jag kom fram hade det redan samlats flera människor vid olycksplatsen. Jag visste att det bodde en man och en kvinna i husvagnen och kvinnan hade tagit sig ut. Jag hörde henne skrika och hon pratade jättesnabbt. Jag förstod inte mer än att hon ville ha hjälp.
Det visade sig att mannen hade ramlat och blivit kvar liggande inne i det brinnande förtältet.
– Han måste komma ut. Jag måste hjälpa honom, tänkte jag. Vi var flera på plats. Några backade undan, andra stod bara och kollade på.
Dawood Alizadeh tog sig in till mannen och såg att han rörde på sig. Resten av händelsen beskriver han som stressig, kaotisk och en stund lite hopplös.
– Det brann där inne och det brann i mannens kläder. Det luktade otroligt otäckt och jag försökte släcka elden på hans kropp genom att slå på den med mina händer. Sen försökte jag försökte lyfta honom, men han var tung.
Han samlade all kraft han kunde, fattade tag om mannen och lyckades släpa ut honom på gräsytan.
Varför tror du att du agerade som du gjorde?
– Jag är från Afghanistan och där såg jag flera gånger människor i nöd. Jag vill gärna hjälpa folk och när jag hörde mannens skrik så sprang jag bara in.
Ett par minuter efter det att Dawood Alizadeh lyckats få ut den brännskadade mannen anlände ambulans och räddningstjänst.
– Då kände jag mig riktigt uppstressad. Jag klarade knappt av att prata med polis eller med ambulanspersonal efteråt. Det är fortfarande suddiga minnesbilder.
Mannen som Dawood Alizadeh sannolikt räddade livet på ådrog sig 40-procentiga brännskador, vilket betraktas som allvarligt men inte livshotande.
– Jag har försökt få tag i mannen efteråt för att kolla hur han har det, men jag har aldrig hört något.
Tror du att du skulle agera likadant i dag?
– Absolut, jag skulle inte tveka en sekund. När folk behöver hjälp ska man ställa upp. Jag är bara människa men efter att jag gjorde som jag gjorde var mina känslor jätteglada, säger Dawood Alizadeh.
Knappt två månader efter branden bjöds Dawood Alizadeh in till brandstationen i Eskilstuna där han bland annat belönades med diplom och pengar från Brandskyddsföreningen, som tack för en livsavgörande insats.
– Vi vill uppmärksamma insatser som kan inspirera andra och som avgjort minskat konsekvenserna vid den här olyckan, sa Sara Fröbohm, utbildningssamordnare på Räddningstjänsten i Eskilstuna, vid ceremonin.
Nu lanserar Eskilstuna-Kuriren Årets lokala hjälte där vi vill lyfta fram och hylla personer som bidragit till något positivt för våra lokala orters samhällsutveckling. Tidningens vd, Jenny Hoflund Bergvall, vill med initiativet sätta ljuset på alla som gör nytta och skillnad för andra människor.
– Det finns många människor som med sina insatser bidragit med något extra och det vill vi uppmärksamma. Dessutom får vi som tidning chans bjuda på positiv läsning.
Jenny Hoflund Bergvall ser fram emot många nomineringar – oavsett om det handlar om heroiska insatser eller om eldsjälar som sliter på i det dolda.
– Vi vill att konceptet ”Årets lokala hjälte” ska vara brett och vi vill ha in nomineringar av såväl stora som små insatser – sådant som gjort gott för våra orter och dess invånare, säger Jenny Hoflund Bergvall.