För fyra år sedan tog Johan Thorwadson, lärare på Rinmangymnasiet, initiativet att ta sig an den igenvuxna äppelparken vid Balsta.
– Här har vi undervisning för elever som läser basklass och jag tog med dem ut och började gallra och ta ner övervuxna häckar. Vad jag har läst fanns här tidigare både växthus och odlingar, säger Johan Torwaldson som arbetat vid Balsta i över 20 år.
I dagsläget har Balstas äppelpark tio äppelträd och fler ska det bli.
– När parken var i institutionens regi var det mer än dubbelt så många. Förra året planterade vi fyra nya, berättar Johan Torwaldson som efterlyser bilder och berättelser om platsen.
Arbetet har blivit ett återkommande inslag i slöjdlektionerna och Johan Thorwaldson beskriver det som mycket uppskattat.
– Nu har vi våra skolavslutningar här och flera nyttjar platsen till både sång och musik.
Idén att utveckla äppelodlingen fick han efter att ha sett ett inslag med amatörpomologen och Strängnäsprofilen Henrik Elmberg på TV för två år sedan.
– Jag visste ju ingenting om hur äppelträd skulle skötas så jag tog kontakt med Henrik och berättade om Balsta.
Henrik Elmberg nappade direkt och har sedan dess hållit åtskilliga kurser i både ympning och trädbeskärning vid det gamla sjukhemmet.
– Det här är en miljö som är värd att bevara och nu arbetar vi med att återskapa parken så som den en gång sett ut. När det begav sig planterades äppelträden för sjukhemmets självhushållning och inte bara för att det skulle se trivsamt ut – en tanke jag gillar, säger Henrik Elmberg.
Han säger att Johan Thorwaldsons initiativ kom i grevens tid och att parken annars riskerade att växa sönder.
– Träd med Åkerö, Säftsaholm och Grågylling har klarat sig riktigt bra, men det gäller att gå försiktigt fram. Stammarna är över 100 år och ganska så sköra. Nu vill vi att de ska få några bra sista år innan vi har råd och möjlighet att sätta nya träd, säger Henrik Elmberg.
Under våren och sommaren har nya äppelsorter ympats på några av de gamla träden och hittills ser resultatet lovande ut.
– Rossvik är ett Eskilstunaäpple som vi har goda förhoppningar att kunna driva upp här, säger Henrik Elmberg och fortsätter:
– Det vore roligt att få se gamla fotografier från parken. Kanske kunde det hjälpa till och visa var träden var planterade.