De bor i de identiska husen i Hagnestahill

Att Kent nämner sin hemstad Eskilstuna i sina låtar är inget ovanligt. I låten "Ingenting" kan man bland annat höra en textrad om de identiska husen i Hagnestahill. Men vilka bor egentligen där? Tidningen gjorde ett besök i området som blivit välkänt bland fansen.

Området Hagnestahill har blivit välkänt bland Kentfans. Vi åkte dit för att ta reda på vilka som bor där.

Området Hagnestahill har blivit välkänt bland Kentfans. Vi åkte dit för att ta reda på vilka som bor där.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-06-11 09:55

För vissa är det bara en del av Eskilstuna, men för Kentfans är det en av de mest välkända platserna i Sverige.

1999 gav Eskilstunabandet Kent ut ett album uppkallat efter Hagnestahill och i låten "Ingenting" från plattan "Tillbaka till samtiden" från 2007 kan man bland annat höra textraden: 

"I Hagnesta hill blinkar tv-ljusen. Jag gör vad jag kan, drömmer mig bort. I Hagnesta hill bland de identiska husen. Rycker vi till, reklamen avbryts för sport."

Området har blivit så pass känt att det sägs att skylten som pekar ut Hagnestahillsvägen flera gånger blivit stulen av bandets fans. Nu sitter just den skylten mycket högre upp på stolpen än de andra vägskyltarna i området. Ren tillfällighet, eller en åtgärd av kommunen?

undefined
Det sägs att skylten som pekar ut Hagnestahillsvägen blivit nedtagen av Kentfans ett antal gånger.

– Förra veckan var jag och lämnade grabben hos en polare, där skylten är upphängd. Då stod det en ung tjej och fotade skylten, säger Kristjan Andrésson, handbollsprofil och boende i ett av de identiska husen.

Han flyttade till området i augusti förra året men har varit ett fan av Kent sedan långt innan dess, och visste när han flyttade till området att det är husen som Kent sjunger om i sin låt.

– Jag har varit på Parken zoo och lyssnat på dem och 2006 var jag på Stockholm stadion när alla skulle klä sig i vitt. Sedan var jag på sista konserten i Tele 2, så jag har sett dem minst tre gånger, säger han.

– Jag och sönerna har pratat lite om Kent och Hagnestahill när vi är på väg till Balsta och slottet som ligger där. Jag försöker lära dem, men den ena är sju år och den andra är tolv år, så vi är inte riktigt där än.

undefined
Kristjan Andrésson bor i ett av de identiska husen i Hagnestahill.

Visst är husen i området minst sagt identiska. Runt Myntvägen och Sedelvägen ligger små tegelhus tätt intill varandra med trekantiga tak. De flesta har fyra fönster på framsidan, tre där nere och ett där uppe. Bakom husen finns en mindre tomtyta som gränsar till grannens baksida.

Bredvid Kristijan Andrésson bor Yngve Pettersson. Han har bott i området sedan 1990.

– Jag var nere på isstadion när de var här, men jag smet in. Jag undrar om inte grannen var med, vi var hemma hos dem och hade lite partaj. Vi sa att vi skulle gå dit och lyssna utanför, men när vi kom ned och gick mot Strängnäsvägen så var det som ett hål i häcken rätt upp bland buskarna. Där gick vi in och tittade litegrann mot slutet, säger han.

undefined
Yngve Pettersson smet in när bandet hade konsert på isstadion för många år sedan.

Yngve Pettersson uppmärksammar grannens bil. Den har en registreringsskylt med bokstäverna KNT. Det visar sig dock vara en slump att ägaren har den registreringsskylten – och bor i området.

undefined
Av en slump står en bil med KNT på registreringsskylten parkerad i området.

Längre ned på gatan bor ett av områdets kanske största Kentfans. Robin Asker har känt till bandet sedan de hette Havsänglarna. Han har, likt bandmedlemmarna, gått på S:t Eskils gymnasium och hängt i "Grönan", huset på skolgården där de bildades för många år sedan.

– Jag har sett dem live flera gånger. Bland annat en av de sista konserterna, men även i Örebro och i Eskilstuna. Jag fick sälja biljetterna för jag kunde inte åka på den vita konserten på Stadion. Men det var ju inte så bra har jag hört så det spelar ingen roll, säger han med glimten i ögat.

undefined
Robin Asker bor i Hagnestahill och är ett stort fan av Kent.

Robin Asker står vid grillen och förbereder kvällens mat i solen. Det som skiljer hans hus från de bredvid är att hans är vitt och grannarnas är röda. Där bor han med sin fru och son, och alla är väl medvetna om att Kent sjunger om ett av husen de bor i. Ibland får de även höra det av andra.

– Värdet på kåkarna höjdes väl när plattan släpptes, säger Robin Asker.

Han har själv en teori om varför bandet sjunger om de identiska husen i Hagnestahill i låten Ingenting.

– Min teori är att när de repade på Balsta musikslott, då måste man ju gå till Ica Ekängen för mat. Om de var hungriga har de förmodligen gått igenom området och tittat in på kvällen och sett att det blinkat i de identiska husen, säger han.

Däremot har han inte hört talats om historien om den stulna gatuskylten.

– Så länge jag har åkt förbi har skylten hängt där, men de kanske är snabba på att sätta upp den

undefined
Eskilstunabandet Kent bestod av Joakim Berg, Martin Sköld, Sami Sirviö och Markus Mustonen.

I ett av de röda husen bredvid familjen Asker bor Susanne Friman. Nej, hon är inte ett lika stort Kentfan, men hon gillar bandet.

– Jag har inte gått på deras konserter och är inte helt galen i dem, men jag lyssnar gärna på vissa låtar, säger hon.

Susanne känner inte heller till något om den ständigt stulna Hagnestahillsvägen-skylten.

– Tyvärr, det har jag faktiskt inte hört, säger hon.

undefined
Susanne Friman gillar Kent, men allra mest Joakim Berg.

Susanne Friman har alltid gillat Kent men har mest fastnat för låtarna bandet släppte senare i karriären.

– Det finns en låt som heter "Andromeda" till exempel som jag bara älskar, och en som heter "Förlåtelsen".

Hon dock ett större fan av bandets sångare Joakim Berg.

– Jag tycker att man hör hans influenser i Kent, jag kan inte förklara. Han är lite djupare, det blir lite mer känslor. Jag kan tycka att Kent ibland blir lite för hårt och kallt. Jocke Berg är mer känsla, säger Susanne Friman.

Om historien med den eftertraktade vägsskylten är sann eller inte måste självklart redas ut. Stämmer det verkligen att den blir snodd av Kentfansen så fort den kommer upp på stolpen igen? Eller är det bara ett rykte?

– Den var borta för två och ett halvt år sedan när jag började, då ersatte vi den. Vad som har hänt innan dess kan jag inte svara på, säger Jonny Larsson, arbetsledare på stads- och miljöförvaltningen på Eskilstuna kommun.

Det visar sig att kommunen då beslutade att sätta skylten högre upp för att minska risken för ytterligare en stöld.

– När vi bytte ut den så hade vi diskussionen om att sätta den lite högre, just på grund av att det kunde vara en stöldrisk. Efter det så har det inte hänt att skylten har saknats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!