"Majoriteten av våra gäster har varit i Sri Lanka"

Sveriges enda lankesiska restaurang finns i Eskilstuna. På Ceylon på Söder står kryddigheten i fokus. "Ryktet om oss har spridits från gäst till gäst", säger Asanka Fernando.

Himali berättar att enligt lankesisk traditionell tro ansågs djävulen vara en god gud. Äldstemän och andra heliga kunde exempelvis utföra danser åt djävulen för att ta bort rädsla hos människor.

Himali berättar att enligt lankesisk traditionell tro ansågs djävulen vara en god gud. Äldstemän och andra heliga kunde exempelvis utföra danser åt djävulen för att ta bort rädsla hos människor.

Foto: Enes Mehmedagic

Eskilstuna2022-01-30 12:02

– Vi är den enda restaurangen i hela Sverige som serverar enbart lankesisk mat. Vi importerar våra varor direkt från Sri Lanka, och serverar de traditionella rätterna utan att anpassa dem efter svensk matkultur, säger Asanka Fernando.

Han är kock, och tillika sambo med ägarinnan Himali Warnakulasuriya som drivit restaurangen på Söder i fyra år.

– På 80-talet reste många svenskar till Sri Lanka, och majoriteten av våra gäster är just personer som antigen har varit i landet, eller adopterat barn därifrån. Det finns inte så många lankeser i Sverige, här finns ett par familjer och i Stockholm finns runt 4 000, säger Himali.

Under den historiska sjöhandeln var Sri Lanka en vältrafikerad hubb. Köpmän från hela världen har satt sina fötter på önationen. Den rika historien återspeglas i dagens moderna kök, som är en blandning av bland annat indonesiska, sydindiska och holländska influenser.

– Det är ett par från Göteborg som brukar ta in på hotell här i stan, bara för att kunna äta här i två dagar. De säger att det är precis som det var i Sri Lanka när de var där, säger Himali.

undefined
Himali berättar att enligt lankesisk traditionell tro ansågs djävulen vara en god gud. Äldstemän och andra heliga kunde exempelvis utföra danser åt djävulen för att ta bort rädsla hos människor.

Eftersom landet i majoritet är buddistiskt är maten till stor del vegetarisk, eller vegansk. Exempelvis är kokosmjölk den enda mjölktyp som används.

– Vi har 12 olika veganska rätter här. Vi serverar mest curry, det vill säga grytor där gästen väljer till exempel vegetariskt, eller kanske fisk med olika typer av kryddning.

Sri Lanka är känt som ett av världens bästa kryddländer, vilket gör det tacksamt att tillaga maten enligt konceptet devilled. En kulinarisk term som innebär att tillaga rätten med massor av distinkta smaker, såser eller kryddor.

– Det är inte så att alla rätter blir jättestarka utan de blir mer kryddstarka där konsistensen också är viktig, säger Asanka.

undefined
Asanka Fernando tillagar maträtten kottu, som är en av de populäraste maträtterna i Sri Lanka. Den består bland annat av tärnat bröd (rothi) stekt med äggröra, lök, chili, kryddor och valfria grönsaker eller kött.

Han berättar att de flesta lankesiska restauranger i Europa finns i Italien och England medan matkulturen är ny i Sverige.

– De flesta känner till thaimat, eller indisk mat. Och det är inte många som vågar prova ny matkultur. Men de som smakar lakensisk mat säger att den är helt annorlunda från annan asiatisk mat, säger Himali.

Asanka berättar att det är många personer som inte känner till att restaurangen ens finns i Eskilstuna.

– Vi ligger en bit från centrum och vi har aldrig satsat på marknadsföring. Ryktet om vår restaurang har spridits från gäst till gäst. Av alla recensioner vi har på internet har vi aldrig fått höra något dåligt.

Asanka och Himali jobbar med restaurangen från morgon till kväll, och innan pandemin kunde de ta emot uppemot 60 gäster per dag som framförallt åt deras buffé. Nu beräknar de matlagningen så att maten räcker till cirka 15 personer.

– De flesta av våra gäster är ju människor som ligger i riskzonen och vi har tappat många av dem. Det är ingen lätt bransch heller, men jag vet att det hade varit fullt om vi öppnat i Stockholm. Men vi vill stanna här, säger Asanka.

undefined
Kocken Asanka förklarar att traditionella förrätter är olika typer av vårrullar, piroger eller friterade degknyten med fyllning. Ofta brukar den bestå av ingredienser som potatis, jackfruit och tonfisk.

En av de populäraste rätterna är kottu, en gatumatsrätt som baseras på det hackade brödet rothi och snabbstekta grönsaker och kryddor.

– Jag har märkt att många gäster bara äter sin specifika rätt. Ibland frågar jag om de inte blir trötta och vill prova något annat men de håller fast, säger Fernando.

Klockan är strax innan lunchtid när han visar upp ett sms från en stamkund:

“Vi kan inte komma till restaurangen och äta idag, hela familjen är i karantän.”

Sri Lanka

Sri Lanka är en östat i Sydasien, beläget sydöst om Indien. Nationen har runt 20 miljoner invånare och består av en stor tropisk ö, samt ett antal småöar.

Landet var en brittisk koloni från 1796. 1948 blev det helt självständigt som staten Ceylon, och 1972 bildades republiken med namnet Sri Lanka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!