Att det sommartid blir varmt i Assa Abloys fabrik i Eskilstuna är ingen nyhet och de senaste åren har företaget testat flera åtgärder för att kompensera medarbetarna i produktionen.
– Vi flyttade in i en nybyggd och renoverad fastighet, men fick tyvärr inte en luftkonditionerad produktionslokal. Trots många större investeringar blir det för varmt när sol och värme slår till, säger Mikael Nylander som är operations and site manager i Eskilstuna.
Gratis vätskeersättning, fler raster, kylda utrymmen att ta paus i och utökade möjligheter för medarbetarna att flexa är några saker som testats på senare år.
– Vi är själva hyresgäst och har med det inte egen rådighet över byggnaden.
Enligt Arbetsmiljöverket är det i första hand arbetsgivaren som är ansvarig för temperaturen på arbetsplatsen – oavsett om lokalerna hyrs av en hyresvärd eller inte. Det ligger också på arbetsgivarens bord att kontrollera att arbetsplatsen över huvud taget kan uppfylla de krav som finns på en bra inomhusmiljö. En av de saker som då behöver tas hänsyn till är bland annat hur sommarvärme kan påverka klimatet.
– Efter värmeböljan i maj landade vi i ett nytt beslut där vi under en period ville testa om vi även kunde se över våra arbetstider – detta under förutsättning att vi klarar våra leveranser.
Den tillfälliga arbetstidsförkortningen är ett initiativ mellan arbetsgivaren och facket och har med prickfritt resultat tillämpats under två veckor.
– Vi håller produktionsvolymer och ledtider och det tack vare att våra medarbetare snabbt hittat bra arbetsmönster som ger motivation, säger Mikael Nylander.
Åtgärden rör Assa Abloys 150 anställda i produktionen och innebär i snitt två timmar kortare arbetsdag – med bibehållen lön.
– Nu testar vi det här fram till och med vecka 28, men om värmen fortsätter kan det komma att förlängas. Vi är främst glada att initiativet fallit väl ut, säger Mikael Nylander.
När Eskilstuna-Kuriren hälsar på i fabriken strax efter lunch på måndagen märks det att värmen är tillbaka – och på uppgång. Några som startat sitt arbetspass tidigt har redan rundat av och andra ser fram emot att snart kunna göra detsamma.
Produktionsledaren Jon Danielsson och huvudskyddsombudet Anders Roos är eniga om att försöket fallit väl ut.
– Tydliga mål i kombination med hög motivation är nyckeln till framgång för oss. Detta har fungerat väl och utfallet har blivit förvånansvärt bra, säger Jon Danielsson.
När utomhustemperaturen passerar 25 grader blir det rejält varmt på produktionsgolvet och som hetast runt mellan fem och sju på kvällen. Flex och arbetstidsförkortning ger möjlighet att ducka de värsta värmetopparna.
– Det känns som en vettig lösning och alla i produktionen gillar den, säger Anders Roos.
Montören Sara Andersson, 32, uppskattar möjligheten till kortare arbetsdag – något hon inte är ensam om.
– Det är ett väldigt schysst upplägg som hittills fungerat väldigt bra. Att kunna sluta två timmar tidigare gör mycket i värmen och det är nästan som man behöver ställa om sin mat- och sov klocka.
Hon får medhåll av jobbarkompisen Viktoria Belbo, 26, som i likhet med alla andra har en surrande fläkt uppställd vid sin arbetsplats.
– Det ger mer tid för återhämtning och är en bra kompensation i värmen, säger hon.