– Med räkmackan är det ju inte som kanelbullens dag eller semmeltisdagen, att alla vet om det. Det är lite upp till oss att påminna folk. Då tror vi att folk som inte äter räkmackor så ofta kanske gör det, säger Morgan Lindberg, delägare av Konditori Janeling.
De räknar med att sälja cirka 250 räkmackor dagen till ära.
– Den dagen blir ju specifik, då måste man rusta. Det kan komma hur mycket folk som helst, säger Håkan Larsson, konditor på bageriet.
På Janelings räkmacka får man rågsikt som bas och sedan räksallad, ägg, handskalade räkor och en citronklyfta ovanpå för 139 kronor.
– Vi har lite ”pynt” med lite grönt och annat ovanpå. Vi väljer att inte lägga så mycket andra grejer utan det är räkan som ska vara i fokus.
Håkan Larsson menar att det som sticker ut mest med Janelings mackor är just räkorna.
– Vi skulle kunna köpa räkor som är betydligt billigare än de vi köper och där igenom kunna komma ned i pris. Det är ju räkorna man vill åt på en räkmacka, så om du har en riktigt bra räka så är det bra, säger han.
Under hela den veckan då räkmackans dag inföll under förra året sålde Ica maxi cirka 1 200 räkmackor. I år räknar man med att komma upp i 800 när veckan är slut.
– Dels har vi ett annat högre pris, allt har ju gått upp i pris. Då sålde vi för 49 kronor, i år kostar den 65. Hela räkmackan har ju höjts i pris, så det går inte att ta samma pris, säger kallskänksansvarige Linda Salmi.
Vad är det som är så speciellt med just er räkmacka?
– Det är en klassisk räkmacka på rågsiktskaka och handskalade räkmackor, det är en klassisk räkmacka. Tidigare hade vi på tekaka, men vi har gjort om den för det var efterfrågat att få den på just rågsiktskaka.
Även på Amarant i Torshälla förbereder man sig inför räkmackans dag. Där kan man under lördagen inhandla sin räkmacka för 105 kronor.
– Vi gör mycket mer räkmackor, säger kafébiträdet Ulrica Sjökvist.
Hur är er räkmacka uppbyggd?
– Vi har rågsikt, smör, ägg, räksallad, räkor och citron, oliv, gurka, dill och tomat ovanpå.
Utöver den klassiska räkmackan erbjuder amarant även en grövre räkmacka gjord på fullkornsbröd och med majonnäs i stället för räksallad.
Vad brukar folk säga om era räkmackor när de testat den?
– Att det är de bästa räkmackorna!