– Vi vill sänka trösklarna så att det inte ska kännas så stort eller svårt att göra affärer med oss. Vi vill uppmana de som är intresserade att ta kontakt med oss för vi vill ju ha in fler anbud. Vi vill även få de som inte är vana vid att leverera till oss att ta steget, säger Sofia Engström, upphandlingschef på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, ESEM.
Företagare som vill veta mer om hur det går till att delta i offentliga upphandlingar kan komma till Munktell Science Park på förmiddagen den 30 mars där det finns möjlighet att träffa kommunkoncernens upphandlare. Det kostnadsfria eventet innehåller även flera seminarier. När ett likadant event genomfördes i höstas deltog ett 40-tal företag.
– Syftet är att bygga upp en förståelse för varandra, säger Åsa Broberg, upphandlare på Eskilstuna kommun.
Kommunkoncernen måste hålla sig till lagen om offentlig upphandling, LOU, när den gör upphandlingar vilket bland annat innebär att den inte får ge uppdrag till företag bara för att de kommer från Eskilstuna. Kommunen kan däremot jobba för att skapa förutsättningar för lokala företag att vilja och kunna lämna anbud i kommunkoncernens upphandlingar, något som näringslivsavdelningen och upphandlingsenheten har samarbetat om i snart två år.
– Jag tycker att vi har kommit en bra bit på vägen, men det är fortfarande möjligt att ta ytterligare steg, säger Anna Kahlbom.
Upphandlingsenheten har bland annat tagit fram ett leverantörsregister för direktupphandlingar där företag kan registrera sig för att ta del av förfrågningar om direktupphandlingar. För närvarande är drygt 60 företag registrerade i leverantörsregistret. Kommunen har även byggt en hemsida där man bland annat kan läsa om hur man gör när man ska lämna anbud och vad kommunen menar med hållbara anbud. Man kan även få tips som kan hjälpa en på vägen och få information om planerade upphandlingar.
Eskilstuna kommun gör inköp för cirka två miljarder kronor per år. ESEM och Kfast gör inköp för cirka 1,5 miljarder kronor vardera.
Kommunen handlar bland annat upp:
- Kontorsmaterial
- Vårdtjänster
- Entreprenader inom mark och anläggning
ESEM gör upphandlingar inom bland annat:
- Återvinning
- Vatten och avlopp
Kfast gör främst upphandlingar inom:
- Bygg och fastighet
Vid Eskilstuna kommuns upphandlingar kommer cirka 25 procent av anbuden från företag som har arbetstillfällen i Eskilstuna. ESEM har cirka 50 procent lokala anbud och Kfast cirka 75 procent. Att Kfasts andel är så hög beror på att många upphandlingar handlar om byggprojekt som sysselsätter många på plats i Eskilstuna. Många upphandlingar vinns av stora bolag som NCC och Peab.
– Men vi har också många mindre företag, till exempel måleriföretag, säger Sofia Hallgren Remnert, upphandlingschef på Kfast.
Eftersom kommunfullmäktige har beslutat att Eskilstuna ska bli landets bästa kommun för små och medelstora företag, så kallade SME-bolag, har upphandlingsenheten fått lite mer SME-fokus, enligt Anna Kahlbom. Hon säger att man kommer att tänka igenom om det finns några inköpskategorier som är särskilt lämpliga för SME-företag. Inom dessa kategorier kan man sedan komma att dela upp upphandlingarna i mindre delar så att det blir lättare för SME-företag att lämna anbud.