– Vårt hopp finns här i Eskilstuna men vi kan inte stanna här. Mitt och min familjs liv är i fara, säger 27-åriga Lucian från Rumänien.
Han och hans familj har varit i Eskilstuna till och från i ett år och fem månader. Han kallar Eskilstuna för sitt andra hem.
– Jag har ju vänner här som hjälper mig och min familj, säger Lucian.
Men de senaste veckorna har livet i Eskilstuna blivit svårare. Det hela kulminerade med bråket utanför Lidl i början på november där omkring 20 personer rök samman. Flera skadades, bland annat Lucians svärfar som efter ett slag med järnrör fick armen bruten. Strax därpå vandaliserades också ett läger i Folkesta.
Polisen har fått en rad anmälningar och motanmälningar gällande bråken men flera ärenden har fått läggas ner, bland annat den om skadegörelsen i Folkestalägret.
– Vi har ingen misstänkt gärningsman och då läggs ärendena ner. Vi gör vad vi kan men det är jättesvårt att utreda det här. Vi vet inte var alla målsäganden, vittnen och gärningsmän befinner sig. De är kvar i några veckor sedan försvinner de, säger polisens utredare Fredrik Hedlund.
Polisen har fortfarande uppfattningen att det är olika grupper från Rumänien som är inblandade i bråket.
Den ideella föreningen En bättre chans, som jobbar för att stötta EU-migranter i Eskilstuna, säger att det rör sig om en person och hans kumpaner som sedan en tid börjat kräva pengar av de andra EU-migranterna för de bästa tiggarplatserna. Om familjerna inte betalar så hotas de och motas bort.
– Mycket har förändrats för de människor som vi har kontakt med. Situationen gör att många av dem inte har vågat tigga på flera veckor. Nu är det någon annan som har tagit deras plats, säger Emma Boxner, kassör i En bättre chans.
För att hjälpa de utsatta familjerna har föreningen nu börjat dela ut ett plastkort till dem där de står att det är knutna till En bättre chans.
– Det är för att man ska veta att om man ger pengar till den här personen så är det den som får pengarna och ingen annan. Vi vill hjälpa alla behövande men vi accepterar inte hot och våld. Sköter man sig inte får man inte ingå i vårt nätverk, säger Emma Boxner.
Lucian, hans fru och hennes familj lämnade Eskilstuna efter Lidl-bråket. De åkte vidare, bland annat till Katrineholm, men där är situationen är densamma, enligt Lucian. Han säger att platserna där familjen brukar sitta bevakas och de har hotats av de andra EU-migranterna de gånger de vågat sig ut. Nu gömmer de sig.
De har varit beroende av mat och stöd från En bättre chans, Frälsningsarmén och Finska pingstkyrkan.
– Vi kan inte sova ute, se bara vad som hände med lägret i Folkesta. Vi vill åka hem men vi har inga pengar och situationen i Rumänien är tuff. Jag vet inte vad vi ska göra, säger Lucian.