– Vi tänkte göra en tillsyn, säger Anna Malmqvist Hed då hon kliver in genom dörren på Papas tapas.
När alkoholhandläggarna gör tillsyner kommer de ofta oannonserat, men brukar hälsa direkt när de kommer in genom dörren. De tillfällen då de gärna vill smita in några meter för att hinna observera folkmängden eller att gästerna inte är för fulla, kommer de sällan långt utan att krögarna känner igen dem.
– Kontakten med krögarna är ganska rolig. Vi vill inte vara de som kommer med pekpinne hela tiden, utan vara några som de kan komma och fråga om vägledning, säger Robert Janeling.
Tillsammans med Anna Malmqvist Hed och Robert Koivunen utgör de tre av fyra fast anställda alkoholhandläggare på kommunen. På onsdagseftermiddagen hos Papas tapas kollar de efter marknadsföring av alkohol, matutbudet, att ingen alkohol finns på toaletterna samt att all personal finns bokförd i personalliggaren.
Robert Koivunen ställer sig vid bardisken och plockar upp ena flaskan efter den andra.
– Nu kollar jag rent rutinmässigt. Om någonting ser suspekt ut så kan vi ta prover på flaskorna. En oöppnad flaska brukar exempelvis aldrig vara full till toppen utan det finns alltid ett mellanrum, säger han och trion konstaterar att allting är godkänt.
Samtidigt som de intar en seriös roll och kontrollerar att verksamheterna följer alkohollagen, finns det en glimt i ögat och skämtsamma stunder. Inte minst hos Papas tapas, där Marcus Stapel är restaurangägare.
Yrket som alkoholhandläggare beskrivs som omväxlande och trevligt. Tillsynes är det ett vanligt 8 till 17-jobb där mycket sker vid skrivbordet på miljökontoret, men i arbetsbeskrivningen ingår att genomföra tillsyner på Eskilstunas restauranger och krogställen under både sena kvällar och ljusa dagar. Samtidigt kan det vara svårt att koppla bort yrket vid ledighet.
– Jag kan tycka att det är jobbigt att bli igenkänd när jag går ut privat. Om man skulle vilja vara ute och partaja kanske Eskilstuna inte är rätt ställe, säger Anna Malmqvist Hed.
Det finns 119 serveringsställen med alkohol och de har som målsättning att besöka varje ställe en gång per år. Däremot får vissa ställen fler besök, som centrumkrogarna där mycket folk samlas under sena nätter. I yrket gör de även inspektioner hos verksamheter som säljer folköl, receptfria läkemedel och tobak.
När de upptäcker en brist, antingen vid den yttre tillsynen på plats eller under den inre tillsynen där information från bland annat polisen och Skatteverket inhämtas, finns tre sanktioner att utdela. En erinran, varning eller i värsta fall ett återkallat alkoholtillstånd. Allting beror på omfattning av bristen. Vid ett förlorat tillstånd är karenstiden tre år och därefter går det att ansöka om ett nytt tillstånd.
– En återkallelse är verkligen kännbar, för många innebär det i princip konkurs beroende på vilken verksamhet man har. Det är ett stort beslut och inget som man gör lättvindigt, säger Anna Malmqvist Hed och tillägger att det i slutändan är politikerna som fattar beslut – men endast om varning och återkallelse.
Men som i Papas tapas fall, konstaterar handläggarna att Eskilstunas krögare uppför sig.
– De sköter sig bra och det är inte speciellt mycket fylla. Om det skulle vara det på ett ställe hade vi fått höra det av ordningsvakter och polisen, säger Robert Janeling.