De tre inspektörerna: "Omväxlande och roligt jobb"

Alkoholserveringen i kommunen kontrolleras av trion i bild. "Om man skulle vilja vara ute och partaja kanske Eskilstuna inte är rätt ställe", säger Anna Malmqvist Hed.

De tre musketörerna, eller inspektörerna? Robert Koivunen, Anna Malmqvist Hed och Robert Janeling agerar alkoholhandläggare på kommunen.

De tre musketörerna, eller inspektörerna? Robert Koivunen, Anna Malmqvist Hed och Robert Janeling agerar alkoholhandläggare på kommunen.

Foto: Viktoria Wester

Eskilstuna2022-05-15 07:57

– Vi tänkte göra en tillsyn, säger Anna Malmqvist Hed då hon kliver in genom dörren på Papas tapas.

När alkoholhandläggarna gör tillsyner kommer de ofta oannonserat, men brukar hälsa direkt när de kommer in genom dörren. De tillfällen då de gärna vill smita in några meter för att hinna observera folkmängden eller att gästerna inte är för fulla, kommer de sällan långt utan att krögarna känner igen dem. 

– Kontakten med krögarna är ganska rolig. Vi vill inte vara de som kommer med pekpinne hela tiden, utan vara några som de kan komma och fråga om vägledning, säger Robert Janeling.

Tillsammans med Anna Malmqvist Hed och Robert Koivunen utgör de tre av fyra fast anställda alkoholhandläggare på kommunen. På onsdagseftermiddagen hos Papas tapas kollar de efter marknadsföring av alkohol, matutbudet, att ingen alkohol finns på toaletterna samt att all personal finns bokförd i personalliggaren. 

undefined
Robert Koivunen inspekterar spritflaskorna som står uppställda bakom baren. År 2021 ansökte 42 ställen om alkoholtillstånd (inkluderat ägarbyte) och tre fick avslag.

Robert Koivunen ställer sig vid bardisken och plockar upp ena flaskan efter den andra. 

– Nu kollar jag rent rutinmässigt. Om någonting ser suspekt ut så kan vi ta prover på flaskorna. En oöppnad flaska brukar exempelvis aldrig vara full till toppen utan det finns alltid ett mellanrum, säger han och trion konstaterar att allting är godkänt. 

Samtidigt som de intar en seriös roll och kontrollerar att verksamheterna följer alkohollagen, finns det en glimt i ögat och skämtsamma stunder. Inte minst hos Papas tapas, där Marcus Stapel är restaurangägare.

undefined
"Jag tycker att det är jättetrevligt, vi kommer alltid så bra överens och har ett jättebra samarbete", säger Marcus Stapel, ägare till Papas tapas.

Yrket som alkoholhandläggare beskrivs som omväxlande och trevligt. Tillsynes är det ett vanligt 8 till 17-jobb där mycket sker vid skrivbordet på miljökontoret, men i arbetsbeskrivningen ingår att genomföra tillsyner på Eskilstunas restauranger och krogställen under både sena kvällar och ljusa dagar. Samtidigt kan det vara svårt att koppla bort yrket vid ledighet. 

– Jag kan tycka att det är jobbigt att bli igenkänd när jag går ut privat. Om man skulle vilja vara ute och partaja kanske Eskilstuna inte är rätt ställe, säger Anna Malmqvist Hed. 

Det finns 119 serveringsställen med alkohol och de har som målsättning att besöka varje ställe en gång per år. Däremot får vissa ställen fler besök, som centrumkrogarna där mycket folk samlas under sena nätter. I yrket gör de även inspektioner hos verksamheter som säljer folköl, receptfria läkemedel och tobak.

undefined
Bedömningarna utgår från lagstiftningen, men själva tycker de att den i vissa fall är omodern. Som kravet på varierade rätter och trerättersmeny. "En sushirestaurang som bara serverar sushi skulle inte få alkoholtillstånd. Det är därför de ofta även har Yakiniku eller något", säger Robert Koivunen.
undefined
"Även en pizzeria måste ha trerätters. Där kan pizzasallad ses som förrätt. För variationen har de kanske några extrarätter som de kan värma upp men som ingen någonsin beställer, som några biffar i frysen", säger Anna Malmqvist Hed. När handläggarna gör en omfattande inspektion följer de en checklista.

När de upptäcker en brist, antingen vid den yttre tillsynen på plats eller under den inre tillsynen där information från bland annat polisen och Skatteverket inhämtas, finns tre sanktioner att utdela. En erinran, varning eller i värsta fall ett återkallat alkoholtillstånd. Allting beror på omfattning av bristen. Vid ett förlorat tillstånd är karenstiden tre år och därefter går det att ansöka om ett nytt tillstånd.

– En återkallelse är verkligen kännbar, för många innebär det i princip konkurs beroende på vilken verksamhet man har. Det är ett stort beslut och inget som man gör lättvindigt, säger Anna Malmqvist Hed och tillägger att det i slutändan är politikerna som fattar beslut – men endast om varning och återkallelse.

Men som i Papas tapas fall, konstaterar handläggarna att Eskilstunas krögare uppför sig.

– De sköter sig bra och det är inte speciellt mycket fylla. Om det skulle vara det på ett ställe hade vi fått höra det av ordningsvakter och polisen, säger Robert Janeling. 

Fakta från inspektörerna

"Det är lika mycket alkohol i en 4 cl whisky som i en folköl", säger Anna Malmqvist Hed.

"För en person som väger 70 kilo tar det två timmar innan kroppen har gjort sig av med en folköl", säger Robert Janeling.

"Knepet att basta för att bli av med alkoholen snabbare, är en myt", säger Robert Koivunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!