Idén till initiativet om en simtur mellan Hjälmaren och Mälaren var spontan, för bara två veckor sedan kom Christoffer Andersson med förslaget. Nelly Neuman, Elsa Staaf, Måns Stomvall och Eskil Jonsson hakade på – trots att ingen av dem simmat jämförbart långt under liknande förutsättningar tidigare:
– Vi får väl se om det överhuvudtaget är möjligt, skrattade simklubbens ordförande Carlos Costa som trivdes bra på land.
Den första milen i det sextongradiga vattnets största utmaning var mängden sjögräs mellan Skogstorp och Skjulsta som försvårade navigeringen. Här tvingades de vana crawlarna att simma bröstsim för att ta sig igenom växtligheten.
- Vi kan bekräfta påståendena i insändaren som beklagade den höga mängden sjögräs och alger i år, skojade Christoffer Andersson.
Som ett resultat tappade deltagarna mycket av värmen och Eskil Jonsson kastade in handduken i Vilsta-trakten efter en ändå imponerande simtur på 7.5 kilometer. Resterande fyra simmare dök glada upp vid Munktellbadets brygga för en pizzalunch i halvtid, det vill säga efter strax över en mil, även om framför allt Måns Stomvall såg frusen ut:
– Men jag kommer i mål, det är jag säker på, hävdade han bestämt.
Sånär som på lite ömma axlar och frusna fötter verkade det inte gå någon nöd på simmarna som sedan fortsatte mot Mälaren.
Att hitta statistik på simkunnighet är svårt, men Eskilstuna Simklubb beräknar att ungefär en av tio av kommunens niondeklassare inte kan simma. I våras startade därför klubben en gratis simskola för unga som repriseras under hösten. Exakt när dessa nya tillfällen ges utannonseras på kommunens skolor under de närmsta veckorna.
När simskolan först startade kom bara en elev på första tillfället, på andra kom ingen alls, men vid tredje tillfället dök hela fyrtio elever upp:
– Det känns kanske inte så häftigt att gå i nian och inte kunna simma, så det har varit en utmaning med att utforma projektet. Men sen blev det ju väldigt bra till slut, säger Carlos Costa.
På tio tillfällen beräknas den vattenvana deltagaren att kunna ha lärt sig tillräckligt för att räknas som simkunnig med nordiska mått mätt: då ska man kunna simma 200 meter varav 50 på rygg. Projektansvariga Caroline Jonsson höftar att 80 procent av alla som deltog i förra omgången klarar det i dag. De nya simskoleklasserna kommer att ha plats för 25 elever och välkomnar deltagare med alla nivåer av vattenvana.