De skapar virtuella verkligheter

Solen skiner över Indiska oceanen. När jag vänder mig om ser jag hotellet med en badstege. Jag befinner mig i Eskilstuna, men virtual reality-tekniken gör att det känns som att jag verkligen går runt i en miljö som ligger långt borta.

Eskilstuna2013-12-17 05:30

Tekniken som gör upplevelsen möjlig har tagits fram av de tre Eskilstunakillarna Oskar Kjelleryd, Erik Widqvist och Petter Wannerberg som efter nyår planerar att starta företaget Clevr.

Upplevelsen av hotellet i Indiska oceanen utgör deras första skarpa uppdrag. Killarna har matat in bilder av hotellet i ett dataprogram, och med hjälp av ett par stora virtual reality-glasögon, som känner av huvudets rörelser, skapas en upplevelse av att man går runt i hotellet på riktigt.

Beställare är entreprenören och konstnären Mikael Genberg från Västerås, som med hjälp av vr-glasögonen och mjukvaran i sin laptop vill kunna visa upp hotellet för potentiella kunder.

Eskilstunaföretaget producerar mjukvara till vr-glasögonen som kommer från det amerikanska företaget Oculus. Glasögonen, som lanseras på bred front nästa höst, är ett exempel på hur virtual reality-tekniken blivit mer tillgänglig för vanliga konsumenter.

— Virtual reality har funnits länge, men det har varit dålig teknologi, och det har varit skitdyrt. Nu är det lättvikt, och det är jättebilligt, säger Oskar Kjelleryd.

Flera aktörer har redan visat intresse för att samarbeta med det nya Eskilstunaföretaget, bland andra Expectrum i Västerås, Munktell Science Park och Eskilstuna kommun där Patrik Johansson arbetar på stadsbyggnadsförvaltningen:

— Vi har ju beslutat att bygga ett nytt badhus. I det fallet kan man tänka sig att stoppa in det nya badhuset i virtual reality, och sen kan du gå in i bygganden och uppleva rummen, gå in och titta, säger Patrik Johansson.

Oculus har redan delat ut 40 000 glasögon till olika företag världen över som liksom Clevr är i full färd med att utveckla egen programvara till dem. Eskilstunaföretaget räds dock inte konkurrensen.

— 95 procent av alla håller på att utveckla spel, men vi vill göra något annat. Eftersom spelindustrin syns så mycket kommer den naturliga utvecklingen att vara att glasögonen även börjar användas av arkitektbyråer och inom industrin, säger Erik Widqvist.

Oculus-glasögonen kan i sin nuvarande utformning påverka användaren, till exempel genom att framkalla yrsel, men företaget hävdar att den slutgiltiga versionen som lanseras nästa höst inte kommer att ha detta problem.

Text till ruta för EK-TV: På EK-TV kan du följa med på en virtuell resa till Indiska oceanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om