Fritidsbanken slår nytt rekord – varje år

Dags att testa en ny sport, men inte redo att köpa ny utrustning?
Lugn, det går att ordna – och du får låna prylarna gratis.
– Vi är en möjliggörare till att bekanta sig med nya utmaningar, säger Mikael Jansson på Fritidsbanken i Eskilstuna.

"Det ska inte bara vara gratis – vi vill att man ska ha en bra känsla när man lämnar tillbaka sakerna också", säger Mikael Jansson, platsansvarig på Fritidsbanken Eskilstuna.

"Det ska inte bara vara gratis – vi vill att man ska ha en bra känsla när man lämnar tillbaka sakerna också", säger Mikael Jansson, platsansvarig på Fritidsbanken Eskilstuna.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-11-22 18:05

Vintern står för dörren och med den en rad fartfyllda aktiviteter på snö och is. På Fritidsbanken i Munktellarenan pågår säsongsomställningen för fullt. Där kan man nämligen låna sport- och friluftsutrustning kostnadsfritt.

– Inlines, cykelhjälmar och campingprylar åker ned i förråden och får ge plats för skridskor, skidor och slalompjäxor, säger Mikael Jansson som är platsansvarig och samordnare på Fritidsbanken i Eskilstuna.

undefined
"Det ska inte bara vara gratis – vi vill att man ska ha en bra känsla när man lämnar tillbaka sakerna också", säger Mikael Jansson, platsansvarig på Fritidsbanken Eskilstuna.
undefined
Sommarsport ut – vintersport in. Trots att den absoluta högsäsongen fortfarande är några veckor bort har Fritidsbankens Mikael Jansson och Isac Ekström en hel del att stå i.

Han har varit med sedan verksamheten drog i gång 2018 och noterat en stadigt ökad efterfrågan sedan dess.

– Under vårt första år lånade vi ut 5 000 föremål – och det var bra mycket mer än vad vi vågat hoppas på. Hittills i år ligger den siffran på 26 000 – vi har slagit utlåningsrekord varje år sedan starten och det känns kul.

Fritidsbanken, som har stöttning från kommunen och ideella organisationer, fungerar som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar istället för böcker. Syftet är att stimulera en aktiv fritid och riktar sig till alla.

undefined
Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar. Verksamheten finansieras av kommunen och får stöttning av flera ideella föreningar.

– Även om vi ännu är flera veckor från vår högsäsong har folk hört av sig sedan oktober för att få komma hit och prova utrustning, säger Mikael Jansson.

Under vintersäsongen är det mest omsättning på skridskor, längdskidor, pjäxor och alpinskidor och kulmen nås veckorna kring sportlovet.

undefined
Enhetschefen Camilla Delac ser med glädje på när det görs plats för vintersäsongens sportutrustning.
undefined
250 par nyslipade skridskor väntar på att bli utlånade.

– Lånetiden är 14 dagar och det är en värdefull besparing för väldigt många att inte behöva hyra skidor till hela familjen. 

–Med det sagt vill vi låna ut bra grejer och vi lägger ned åtskilliga timmar på att underhålla, slipa och valla utrustningen. Det ska inte bara vara gratis – vi vill att man ska ha en bra känsla när man lämnar tillbaka sakerna också.

Har ni blivit ifrågasatta av verksamheter som lever på att sälja eller hyra ut sportutrustning?

– Det är i så fall inget som nått mina öron. När Stadium i centrum stängde skänkte de en hel del prylar till oss och vi får in massor med utrustning från privatpersoner som vi tar vara på.

Mikael Jansson ser Fritidsbanken som en möjliggörare till att bekanta sig med nya utmaningar och säger att man alltid försöker låna ut utrustning som matchar färdighet och förmåga. 

– När man känner sig nöjd och har lärt sig att behärska skridskor eller slalomskidor genom oss så går man sannolikt och köper ett par egna. Vi är som en inkörsport till olika aktiviteter, säger han.

undefined
Efter 50 par längdskidor börjar timanställde Isac Ekström få in snitsen med sickelskrapan. Allt överflödigt parafin ska bort innan underlaget kan borstas.
undefined
Fritidsbankens Isac Ekström gör i ordning ett par längdskidor.

Den nya medarbetaren Isac Ekström har haft en hektisk första vecka på jobbet. De senaste dagarna har han sicklat och borstat 50 par längdskidor. 100 återstår. 

– De ligger med valla under sommaren så att de inte torkar. Nu när snön kommer måste alla vara i skick och med bra glid, säger han.

Framför disken i butiken står en överfull "skänkelåda" där privatpersoner lämnat pjäxor, skridskor, stavar och hjälmar. Inom kort ska samtliga prylar registreras och sorteras till lämplig plats.

– Just nu har vi 11 659 artiklar. Alpinprylar är det som är mest tidskrävande att låna ut. Pjäxprovning och justering av bindningar tar sin tid. 

– Underhållsmässigt lägger vi störst resurser på skridskor och slalomskidor. Tio steg över asfalt innebär minst 30 minuter till renovering, säger Mikael Jansson.

undefined
Jobbarkompisarna Mikael Jansson och Isac Ekström tar en välbehövlig paus – och ägnar den åt en match bordshockey.

Det går inte i förhand att boka utrustning på Fritidsbanken, men allt som finns inne för dagen är möjligt att låna.

– Det går däremot att boka tid för att komma hit och prova storlekar och känna på utrustning, vilket gör det enklare att välja rätt när det är dags.

En gästbok på disken vittnar genomgående om både glada och tacksamma "kunder".

– Det positiva gensvaret är bland det roligaste i jobbet. Jag skulle säga att 99,8 procent av alla som lånar prylar av oss är mer än nöjda. Sen finns det alltid någon enstaka som tycker det är för dåligt att de inte redan nu kan paxa sina favoritskidor till sportlovet.

Den senaste vintersäsongen fanns verksamheten även på isstadion. Så blir det inte i vinter.

undefined
Den senste "skänkelådan" har med råge fyllts på nytt. Den här gången tog det två veckor.
undefined
Prydligt, nyslipat och redo för en ny vintersäsong. Slalomskidor som snart ska rullas ut ur förrådet och in i butiken.

– Vi vill gärna återkomma dit, men i nuläget är det en resursfråga. Vi skulle behöva en heltidsanställd bara på isstadion för att snurra den verksamheten på ett bra sätt.

– Med tanke på vår utveckling skulle det vara fint med större ytor till såväl butik, som lager och verkstad. Vi börjar bli lite trångbodda, säger Mikael Jansson och fortsätter:

– Fritidsbanken i Borlänge har nyligen flyttat in i en tidigare klädbutik på 1 000 kvadratmeter. Det vore något. Kanske har vi något liknande inom fem år om efterfrågan håller i sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!