Ett år efter studenten – så gick det sen: "Vill vidare"

Förra året var det nära att hela studentfirandet blåstes av. Men till slut fick Nora, George, Magdalena och Jakob springa ut på näst intill tomma skolgårdar. Så här har det gått för de tidigare Eskilstunagymnasisterna – ett år efter studenten.

Ett år har gått sedan Nora de Klonia, Jakob Angbäck, Magdalena Björk och George Sabbagh tog studenten från gymnasiet i Eskilstuna. Året har präglats av studier, jobb – och funderingar. Faksimilen är från Eskilstuna-Kuriren 11 juni 2020.

Ett år har gått sedan Nora de Klonia, Jakob Angbäck, Magdalena Björk och George Sabbagh tog studenten från gymnasiet i Eskilstuna. Året har präglats av studier, jobb – och funderingar. Faksimilen är från Eskilstuna-Kuriren 11 juni 2020.

Foto: Privat, Eskilstuna-Kuriren

Eskilstuna2021-06-11 11:50

Inför förra årets student intervjuade vi fyra elever från olika gymnasieskolor i Eskilstuna. Nu har vi pratat med dem igen. 

Deras sista gymnasietid avslutades med studier helt på distans och det såg länge mörkt ut för något studentfirande över huvud taget. 

– Då visste alla så mycket mindre om pandemin och allt var osäkert in i det sista, konstaterar Nora de Klonia, som gick ut estetprogrammet på S:t Eskils gymnasium 2020.

– Det var lite underväldigande att titta ut från fönstret på skolan och se en nästan öde skolgård. Men man fick ändå känslan av att studenten var en speciell dag.

Magdalena Björk gick ut teknikprogrammet på Rinmangymnasiet.

– Hela studenten präglades av att den var annorlunda. Det är klart att man helst hade velat gå ut med en smäll, men det blev fint ändå, säger hon ett år senare.

undefined
Nora de Klonia, Jakob Angbäck, George Sabbagh och Magdalena Björk gick ut från fyra olika gymnasieskolor i Eskilstuna 2020. Vi pratade med dem strax innan studenten och så här såg de ut då.

Magdalena Björks plan efter studenten var att läsa till civilingenjör, helst i Stockholm. Det är precis vad hon gör nu. Första året på KTH är snart över.

– Det har varit hundra procent på distans sedan december. Det har inte varit helt lätt eftersom det är en helt ny miljö. Lite speciellt är det ju också att man knappt träffat sina kurskamrater.

I höst hoppas hon få vara på plats på Kungliga tekniska högskolan för sina första fysiska föreläsningar.

– Det blir en helt annan grej att kunna vara där. Det blir som att börja på universitetet en gång till.

Även Nora de Klonia har provat på universitetsstudier sedan studenten.

– Jag gick en kurs i arkeologi och antik historia på distans. Men jag känner att jag behöver komma vidare, röra mig framåt och träffa folk på riktigt, säger hon.

Nu jobbar hon på ett kundtjänstföretag i Eskilstuna och vill börja på folkhögskola i höst.

– Jag får mycket stöd från min familj men jag måste flytta hemifrån och träffa nya människor.

Jakob Angbäck gick ut naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Eskilstuna förra året.

– Skolan gjorde det bästa av situationen så det blev en bra student. Men jag har ju i och för sig inget att jämföra med, säger han.

Trots pandemi och minskad turism fick Jakob Angbäck behålla sitt sommarjobb på campingen på Parken Zoo. Därefter väntade ett fast jobb som växeltelefonist och flytt till Kungsör. Men nu ska han tillbaka till Eskilstuna för ännu en sommar i Parken Zoos tjänst.

– Sen tänkte jag börja plugga igen. Troligen till gymnasielärare. 

Återvänt till Eskilstuna har även George Sabbagh gjort. Sista terminen på samhällsvetarprogrammet på Rekarnegymnasiet jobbade han extra på ett vård- och omsorgsboende. Efter studenten var planen att bo kvar i Eskilstuna i stället för att åka till Norrland och jobba på restaurang, vilket han gjort flera andra somrar.

– Jag flyttade till Norrland i alla fall och bodde där i ett halvår, berättar han.

George Sabbagh beskriver senaste året som en tid formad av många val.

– Det finns mycket att grubbla på vad gäller framtiden, säger han.

I dag läser han på socionomprogrammet på Mälardalens högskola, MDH i Eskilstuna och delar lägenhet med en kompis.

– Det känns bra att börja plugga och få koll på sitt liv. Jag vill gärna ha ett yrke där jag kan hjälpa utsatta människor.

Parallellt med studierna är han tillbaka på vård- och omsorgsboendet. Men basketen har han lagt på hyllan.

– Tiden räcker inte till, en grej måste bort, säger George Sabbagh.

Studenten i Eskilstuna

Alla gymnasieskolor i Eskilstuna har studentutspring lördag den 12 juni. Även i år är studentfirandet coronanpassat. Studentflak och korteger är inte tillåtna och studenterna springer ut klassvis på olika tider under dagen. På skolgården får max två anhöriga ta emot varje elev. Flera skolor filmar studenten och ekuriren.se livesänder studentfirandet på de kommunala gymnasierna i Eskilstuna så att nära och kära kan följa firandet på håll – eller titta i efterhand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!