De uppmanar dig att äta upp

Det började med några byggarbetare som lassade tallrikarna fulla med pannkakor. En av dem åt upp bara hälften, resten slängdes. Matsvinnet fick krögaren Hasse Eriksson Fröberg på Gästgifveriet att agera.

Det började med att en byggarbetare lastade tio pannkakor på talltiken utan att äta upp.

Det började med att en byggarbetare lastade tio pannkakor på talltiken utan att äta upp.

Foto: Susanne Redebo

Eskilstuna2020-02-20 10:00

Han och hustrun och tillika kökschefen Jenny Eriksson Fröberg driver Gästgifveriet (gamla Gästis) i Gamla staden i Eskilstuna sedan hösten 2018. På vardagarna serveras hemlagad husmanskost till lunch. På kvällar och helger bjuds sällskap in som har konferenser, 50-årskalas, bröllop, fester och möten.

Både Hasse och Jenny ogillar matsvinn. Att laga mat som sedan kastas rakt ner i en sophink motarbetar de starkt.

– Det är att kasta både pengar och arbetskraft. Någon annan kan ju bli mätt på maten som du inte äter upp, säger Hasse Eriksson Fröberg.

– Har du tallriksbeställning på en restaurang så äter gästerna oftast upp maten. Men tar gästerna själva från en buffé så känns det som att de tar mycket mer.

Därför har de anammat en strategi. På väggen ovanför bordet med dagens rätt hänger en skylt: ”Ta så mycket ni vill, men ät gärna upp. Vi ogillar att kasta mat som kan mätta andra.”

Gäster som inte äter upp det de tagit från buffébordet kan till och med ställas till svars.

Ett gäng killar blev till exempel ordentligt ifrågasatta sedan de lämnat kvar en del av lunchen.

– Jag sa åt dem att det som ni lämnar kan ju faktiskt mätta någon annan. De tog tillrättavisningen bra och det blev också en fin diskussion kring det.

Men det finns gäster som reagerat annorlunda på Hasses skarpa blick och påpekanden.

– Någon har väl sagt att ”jag betalar ju för maten, så jag får väl göra vad jag vill.”

Krögarparet har också börjat frysa in mat som blir över och som kunder kan köpa för en billig peng.

I en frys i ett utrymme intill köket sticker Hasse ner sin hand och lyfter upp lådor med ”Dillstuvad potatis med isterband”, ”Gräddstuvad pyttipanna”, ”Pasta Carbonara” ... Tre lådor för en hundring är priset.

– Många som kommer in och köper lådorna bor på äldre­boenden, har hemtjänst eller bor i LSS-boenden, de tycker inte att kommunens mat är bra, säger Jenny.

En bra dag kanske de säljer 40 lådor och rätterna med kött går bäst.

Paret har precis kommit hem efter en semester när vi träffas och frysen är halvfull av den anledningen, men flera kunder kommer in och frågar efter lådorna som har strykande åtgång.

För att minska svinnet ytterligare har Gästgifveriet dragit ner två dagens rätt till en och kompletteratt med Veckans rätt (fisk) och Veckans pasta. På så vis behöver Jenny inte laga så mycket i onödan. På Gästgifveriet förvandlas också kokt potatis till stekt en annan dag och ris som blir över kan blandas in i en kålpudding.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!