NCC vann upphandling av nya polishuset i Eskilstuna

Det blir bygg- och fastighetsföretaget NCC som ska bygga det nya polishuset på Kungsgatan i Eskilstuna. Ordern beräknas vara värd cirka 600 miljoner kronor.

Så här kommer entrén till det nya polishuset se ut när det står klart 2025.

Så här kommer entrén till det nya polishuset se ut när det står klart 2025.

Foto: Illustration: Capman/Tovatt

Eskilstuna2022-10-14 15:56

Eskilstunas nya polishus ska som tidningen berättat tidigare byggas på en del av ASSA:s tidigare kvartersfastighet på Väster. Bakgrunden är polisens behov av större och modernare lokaler. I oktober 2020 tecknade Polismyndigheten ett 15-årigt hyresavtal med fastighetsägaren Capman.

undefined
Vy över "ASSA-kvarteret" på Kungsgatan 71 där det nya polishuset ska byggas.

Sedan dess har detaljplanen för kvarteret vunnit laga kraft och under fredagen stod det klart att det blir byggföretaget NCC som tilldelats entreprenaden för byggprojektet.

Enligt Valdis Preits-Freimanis, projektledare på Polismyndighetens lokalförsörjningsenhet, ligger anbudsvärderingen på 600 miljoner kronor.

Han räknar med att den omfattande om- och tillbyggnaden snart ska kunna starta.

– Att upphandlingen nu är klar är ett viktigt steg i projektet. Nu kommer vi omgående sätta igång med planerings- och projekteringsarbetet tillsammans med entreprenören.

Den tidigare preliminära tidsplanen angav att lokalerna skulle kunna tas i bruk 2024. Så blir det inte.

– Nej, projektet har försenats. Nu räknar vi med att det ska vara färdigställt under tredje kvartalet 2025, säger Valdis Preits-Freimanis.

Totalt kommer det nya polishuset att omfatta 30 000 kvadratmeter och rymma medarbetare från både polisområde Södermanland och lokalpolisområdet Eskilstuna/Strängnäs. Vidare ska det finnas ett beslagshus samt reception för kontakt med allmänheten med bland annat passverksamhet, anmälningar och förhörsrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!