Från skogen till midsommarbordet – det här kan du äta

Från jord till bord – Mikael Andersson, naturspecialist, visar hur växter från skogen kan komma till användning på midsommarbordet. "Harsyra är alltid trevlig att lägga på salladen, det blir lite krispigt och tillför syrlighet. Så det skulle fungera i potatissalladen", säger han.

Mikael Andersson, naturspecialist, letar efter ätbara växter tillsammans med hunden Freja.

Mikael Andersson, naturspecialist, letar efter ätbara växter tillsammans med hunden Freja.

Foto: Ida Johnsson

Eskilstuna2023-06-25 13:57

Vi hinner knappt komma ifrån parkeringen innan Mikael Andersson pekar på marken. 

– Rödklöver kan du äta, det är jättegott att ha i sallad. När det är nektar i den kan den till och med vara lite söt, ibland är den mer besk. 

Intresset för växter började redan som barn för Mikael Andersson när han lekte i Kronskogen. Samma skog som vi nu är på plats i för att hitta ätbara växter, framförallt till midsommarbordet. 

– Titta, även maskrosblad går fint att ha i salladen. Det finns det gott om. Då tar man bort delen i mitten, för den är lite besk. 

Vilken är din favoritväxt? 

– Björk och brännässla. Brännässla är en superbra växt, den är både lättillgänglig och mångsidig. Bladen kan du använda som spenat, vilket innehåller mer näring än odlad spenat som du köper i butik. Här får du i dig mineraler och järn. Så fort du värmer nässlorna så sticks de inte längre. När du plockar dem får du plocka försiktigt, säger han och fortsätter: 

– När fröna växer till sig, framåt slutet av juli, skördar man dem, och sedan kan man rosta dem i ugnen och ha de i müslin. Innehåller jättebra grejer. 

undefined
"När fröna växer till sig, framåt slutet av juli, skördar man dem, och sedan kan man rosta dem i ugnen och ha de i müslin. Innehåller jättebra grejer", säger Mikael Andersson.

Vidare in i skogen så hittar vi rölleka, humleblomster och den klassiska harsyran. Enligt Mikael är rölleka den bästa och mest användbara medicinalväxten. 

– Den är fylld med antioxidanter, är bra för luftvägarna och är antiinflammatorisk. Dessutom skapar den en ganska bra studs i salladen. Du kan även göra te på det, du tar bara de gröna bladen och lägger det i kokt vatten, säger han. 

Däremot vill han att man ska vara lite uppmärksam om man är gravid eller äter hjärtmedicin. 

– Vissa växter tar ut medicinens funktion och vissa växter kan även skapa kramper. Så då bör man inte äta växter. 

Finns det några växter man bör undvika? 

– Jag brukar alltid säga att är man tveksam, då bör man låta bli. Håll dig till det du vet. 

undefined
"Brännässla är en superbra växt, den är både lättillgänglig och mångsidig. Bladen kan du använda som spenat, vilket innehåller mer näring än odlad spenat som du köper i butik", berättar Mikael Anderson.

Promenaden fortsätter och Mikael pekar och berättar. 

– Den här känner du igen. Harsyra är alltid trevlig att lägga på salladen, det blir lite krispigt och tillför syrlighet. Så det skulle fungera i potatissalladen. Blanda en vinägrett med olja och mycket vinäger. Lägg till granskottsolja, det ger en jättefin smak. 

Till slut kommer vi fram till en äng. Mikael berättar att vi har hittat motsvarigheten till ramslök, nämligen skogslök. Vi provsmakar och visst smakar det lök. Samtidigt hittar vi humleblomster, något som skulle kunna motsvara vingummi. 

– Humleblomster, det är som en karamell. De är lite matiga, nästan som ett vingummi, nej nu överdriver jag. Men om man jämför med vad man har i naturen så är den rätt trevlig, säger han och skrattar. 

undefined
Mikael Andersson, naturspecialist, letar efter ätbara växter tillsammans med hunden Freja.

Slutligen, vilka tre växter skulle du tipsa om till midsommarbordet? 

– Rödklöver, harsyra och maskrosor. Rödklöver blommar nästan hela sommaren och sätter färg på maten. Harsyra kan man också hitta året runt, den fanns med på tallriken på prins Carl Philips bröllop. Maskrosen växer i mångas trädgårdar och bladen går att använda för att få lite grönska i salladen. Blommorna kan du pickla, steka och ha som de är.

– Sen vill jag även slå ett slag för brännässlan, säger han och ler. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!