De vill hjälpa fler företag med kompetensförsörjning

Företag som har ett utbildningsbehov, till exempel på grund av att de inte får tag på personal med rätt kompetens, kan få hjälp av Kompetensgallerian som kan mäkla kontakt med utbildningsanordnare.

Catherine Löfhaugen, Carola Karlsson och Marica Anderbrink-Toll på Kompetensgallerian.

Catherine Löfhaugen, Carola Karlsson och Marica Anderbrink-Toll på Kompetensgallerian.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2021-10-21 14:17

Frågan om företagens kompetensförsörjning har blivit extra aktuell i och med de stora nyetableringar som är på gång i Eskilstuna.

– Behovet ökar i både nyetablerade och befintliga företag, säger Marica Anderbrink-Toll, verksamhetskoordinator på Kompetensgallerian. 

Genom att vända sig till Kompetensgallerian kan företag lätt komma i kontakt med utbildningsanordnare som kan skräddarsy utbildningar efter företagens behov. Om en arbetsgivare saknar en viss kompetens kan Kompetensgallerian undersöka om det finns andra företag som också behöver den kompetensen. Om behovet är tillräckligt stort kan man försöka få till en gemensam yrkeshögskoleutbildning, YH. 

– Företagen får välja om de vill samverka. Då kan de sätta sig ner tillsammans med utbildningsanordnaren och titta exakt på vad som behövs för att bli anställningsbar på företaget i en viss yrkesroll, säger Carola Karlsson, kompetens- och utbildningsmäklare vid Kompetensgallerian.

– Man kan verkligen sätta ihop en utbildning exakt efter arbetsgivarnas behov. Resultatet är fantastiskt. Arbetsgivaren får exakt den yrkesroll den behöver. 

Konceptet med YH-utbildningar har visat sig vara mycket lyckat. Fler än nio av tio som går yrkeshögskoleutbildningar i Sverige får jobb. YH-utbildningarna har även blivit vanligare. Carola berättar att när hon började på Kompetensgallerian för sex år sedan startades bara två YH-utbildningar jämfört med 20 idag. Marica menar att fler arbetsgivare skulle kunna få hjälp om de vände sig till Kompetensgallerian.

– Ju mer vi kan visa att behovet finns desto mer ökar chansen att utbildningen blir beviljad i Eskilstuna. 

Kompetensgallerian kan även koppla ihop arbetsgivare med befintliga YH-utbildningar. 

– Företagen kan ta emot på LIA eller APl för att skola in någon som idag går på utbildning, men som kanske kan bli deras kommande medarbetare, säger Marica. 

Kompetensgallerian ligger på Alva Myrdals gata 4 centralt i Eskilstuna. På första våningen sitter studie- och yrkesvägledare som hjälper privatpersoner. En trappa upp finns utbildnings- och kompetensmäklarna som hjälper företag. 

– Man kan verkligen komma till oss och starta från noll. Det räcker att veta att man har en kompetensbrist. Sedan är det vårt jobb att ta det vidare, säger Catherine Löfhaugen, kompetens- och utbildningsmäklare. 

Kompetensgallerian stödjer också arbetsgivare som vill ha stöd med uppdragsutbildningar. Kompetensgallerian mäklar även mellan arbetsgivare och yrkesvux. Kompetensgallerian har bidragit till att yrkesvuxenutbildningar blivit mer anpassade till näringslivets behov.

Utbildningsmäklarna jobbar även som kompetensmäklare på Eskilstuna Competence Services som riktar sig till företag som är på väg att etablera sig i Eskilstuna. Eskilstuna Competence Services erbjuder en tjänst där företagare genom endast en kontaktperson når ut till alla bemanningsföretag i Eskilstuna, arbetsförmedlingen, Mälardalens högskola och Eskilstuna kommun. 

Utbildningsanordnare som är nya i Eskilstuna och ännu inte har några egna lokaler kan använda Kompetensgallerians lokaler. 

– Om vi har plats och möjlighet kan man skriva ett samarbetsavtal med oss så att man kan starta upp sin utbildning och få en tid på sig för att kunna etablera sig och hitta egna lokaler, säger Marica. 

Kompetensgallerian har bidragit till att sju olika utbildningsanordnare har etablerat sig i Eskilstuna, med egna lokaler eller i Kompetensgallerians lokaler.

– De fick ta vägen in i Eskilstuna genom Kompetensgallerian så att det inte skulle fallera på brist på lokaler, säger Carola.

Lokala YH-utbildningar

Specialist, industriell mätteknik

Automationsingenjör

Produktionstekniker

Robot- och automationsprogrammerare 

Tekniker tunga maskiner

Elektronikingenjör

Tekniker - robot intelligent warehouse 

Systemutvecklare

Front-end developer

Data Center tekniker

Logistik- och transportledare

Byggproduktionsledare

Projekteringsingenjör

Entreprenadupphandlare

Solenergiprojektör

Fastighetsingenjör

Specialistundersköterska

Specialistundersköterska

Behandlingspedagog

Redovisningskonsult

Medicinsk sekreterare

Hantverkslärling

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!