– För första gången i Sverige frågade någon mig om mina drömmar. Jag har fått mer inspiration och tänker på ett nytt sätt, jag vill visa min kompetens för andra nu. Min dröm är att hitta ett jobb, och studera på universitet, säger Roula Khamosia, 42.
Det diplom hon precis belönats med visar att hon avslutat kursen Brand New. Målet med kursen kvinnor med invandrarbakgrund ska lära sig att tänka nytt, och utveckla idéer för jobb eller företag. Framförallt ska de vara stärkta och må bättre efter kursen.
Roula Khamosia lämnade ett krigsdrabbat Syrien, med sina två systrar, 2015. I hemlandet har hon länge varit verksam journalist, med eget radioprogram.
– Det är svårt att integrera sig i Sverige. Vi som kommer från Mellanöstern har jättemycket energi, medan människor i Sverige är lite blyga. Vi har försökt att skapa kontakt, men det är svårt att bygga relationer. Kanske varit lättar utan pandemin, på en plats där kulturer möts. Jag pratade engelska de första två åren här, men nu har jag lärt mig svenska och vill studera på universitet, säger hon.
Det är Sisters in business som står bakom kursen, i samverkan med bland annat JobbCentrum i Årby. Den har arrangerats vid åtta tillfällen, och består av ett möte i veckan under två månader.
– Vi har lätt för att fånga upp unga män i området. Men haft svårare att nå kvinnorna. De sitter på en otrolig kompetens och vi måste kunna erbjuda de möjligheter och kunskaper. Vi hjälper med att ge de individuell coaching på vägen mot jobb, säger Tomas Öhling vid JobbCentrum Årby.
Kursledare är Sarina Bandicksson som är livscoach på Sisters in business. Hon är mäkta stolt över kvinnorna som idag avslutar kursen med mat, skratt och utvärdering.
– Förändringen är fantastisk. De kommer hit och har jättenegativa tankar om sig själva. Vi jobbar mycket just med självförtroende, självkänsla och att bearbeta det ego som sätter hinder för dem. De blir arga, och besvikna på sig själva när de inser vilka negativa tankemönster som styrt dem. Det viktigaste är att få de att drömma, säger Sarina Bandicksson och tillägger:
– Vi har en kvinna som sa att hon var advokat i sitt hemland. Det stämmer inte, hon ÄR fortfarande advokat. Så vi ger de uppdrag inom deras egna områden. Hon fick i uppdrag att ta fram olika avtal. Hon sa att hon "äntligen får känna sig som en advokat igen".
Faty Faye Nije är lite av en mångsysslare. I Gambia arbetade hon länge som barnskötare, och var samtidigt ansvarig för sin familjs affär. Vilken hon överlät till sin bror, när hon skulle hjälpa sin man att bygga ett hus.
– Jag är en jätteglad och social person med många erfarenheter. Men, när du kommer till ett annat land börjar allting om från början. Jag fortsatte studera inom barn och fritid när jag flyttade till Eskilstuna 2018. Det var svårt att fokusera, jag hade inget jobb och behöver försörja min familj, säger hon.
Hon kom i kontakt med Sisters in business när hon fick en lapp i handen, när hon lämnade sitt barn i skolan.
– Första gången jag kom hit kunde jag se mig själv igen. Jag har ju känt att det är något jag har saknat inom mig, och det fylls här. Jag började våga drömma igen, och nu även se mig själv i min dröm. Det är att jobba, och om jag inte kan hitta ett jobb så vet jag nu att jag kan starta mitt egna företag, säger Faty Faye Nije.
Hon är mycket intresserad av matlagning och hon har nu en idé om att öppna en gambisk restaurang i Eskilstuna.
– Det finns restauranger från många olika länder i Eskilstuna. Och, jag tror folk hade tyckt om den. Både svenskar och invandrare som jag har bjudit på min mat tycker om den, och tillägger:
– Trots att kvinnorna här är från många olika kulturer, är vi inte olika. Vi är alla här med samma syfte, och måste jobba tillsammans.
Nu får kvinnorna möjligheten att gå vidare till nästa kurs. Där Brand New inriktar sig just på att bryta tankemönster, så finns möjligheten att fördjupa sig inom företagande genom Sisters in business affärsskola.
– Jag blir så glad när jag ser de växa, då växer jag själv också. Det blir en bekräftelse för mig själv att jag bara ska köra på. När jag ser hur dessa kvinnor går vidare vill jag bara göra mer. Jag känner mig stolt, men aldrig nöjd. Och vi släpper inte dessa kvinnor, vi fortsätter ge de nya vägar att gå, säger Sarina Bandicksson.