Nystartat bryggeri växer – vill öppna taproom

Vid årsskiftet flyttade kompisgruppen in i lokalen på Kungspassagen där de experimenterar fram nya ölsmaker som fläderöl och saffransöl – till sommaren hoppas de öppna ett taproom. "Vi startade inte för att tjäna kosing, utan för att vi brinner för öl", säger Alexander Wahlstedt, 30.

Grafisk design, marknadsföring och juridik. Kompisgänget är bra på olika delar och kompletterar varandra. "Det fick mig att tänka att det här faktiskt är genomförbart", säger Alexander Wahlstedt, 30, i mitten. Här med resten av Nornir brewery: Oscar Kling, 26, Mikael Schweitz, 36, Alexander Mets Wigenborg, 30 och Sara Andersson, 29.

Grafisk design, marknadsföring och juridik. Kompisgänget är bra på olika delar och kompletterar varandra. "Det fick mig att tänka att det här faktiskt är genomförbart", säger Alexander Wahlstedt, 30, i mitten. Här med resten av Nornir brewery: Oscar Kling, 26, Mikael Schweitz, 36, Alexander Mets Wigenborg, 30 och Sara Andersson, 29.

Foto: Fanny Lindblad

Eskilstuna2022-06-07 19:43

Precis innan corona slog till, i februari 2020, började kompisgruppen hobbybrygga öl i galna smaker som pumpa, wasabi och hibiskus. 

– Vi har druckit så många sorters öl, men ibland hittar man en öl som gör att man känner "shit!". Som en öl vi drack i torsdags med gurka och honungsmelon, då tänkte man "fan vad kul!", säger Oscar Kling, 26. 

undefined
Hela gänget har en heltidsanställning på annat håll, men de har trots det tid att spendera ungeför 20 timmar på bryggeriet i veckan. "Vi går över direkt efter jobbet", säger Oscar Kling (till höger). Bredvid står Alexander Wahlstedt och i bakgrunden syns lokalen samt en skymt av baren.

I skrivande stund har de tre ölsorter ute. Förra veckan var första tillfället då deras öl såldes på restauranger i Eskilstuna, då på Royal oak och Bar social. Nu fortsätter processen med att få sälja in lokalproducerade öl på Systembolaget och att öppna ett så kallat taproom i sitt bryggeri, där de vill erbjuda ölprovningar och smakprov. 

– Det mest fantastiska med taproomet är att det blir den direkta feedbacken, att vi kan skapa ölen tillsammans med gästerna. Här kan vi ge ölen ett sammanhang och en kontext, säger Alexander Wahlstedt, 30.

De kommer erbjuda kompletterande snacks och rätter, men inte tillräckligt för att få bedriva en "vanlig" alkoholservering. Därför kommer de ansöka om en mer restriktiv servering som möjliggör ungefär 10 cl per glas och sex glas per person och tillfälle, berättar Oscar Kling. 

– Alkoholhandläggarna har sagt att vi är lite försökskaninerna, för Eskilstuna har aldrig haft ett taproom, säger Oscar Kling, som tillägger att de är i färd med en ansökan och siktar mot att öppna i sommar. 

undefined
"Vi startade inte för att tjäna kosing, utan för att vi brinner för öl", säger Alexander Wahlstedt, som här mäter densiteten i deras kaliforniska lager.
undefined
"Vi fick väldigt bra respons från vänner, familj och ölnördar. Även från de som inte dricker öl", säger Oscar Kling på Nornir bryggeri om varför de satsat på bryggeriet.

I skrivande stund förbereds öl till jul i saffranssmak och en mörk stout. Därutöver en kalifornisk lager. Bryggeriets slogan är "galet och hantverksmässigt" och kompisgänget vill rikta fokus från alkoholen till smakupplevelsen.

– Det är så enkelt, speciellt i vår ålder, att någon går till systemet och frågar, vill du ha något? Ja, sex burkar av det billigaste och starkaste. Det blir lite tråkigt, säger Oscar Kling. 

I längden har de som mål att sätta Eskilstuna på kartan. 

– Göteborg har en kultur av hantverksöl och jag tänker att det vore kul att konkurrera lite, säger Alexander Wahlstedt. 

De heter alltså Nornir bryggeri, inspirerat av det fornnordiska. 

– Det är av lite personliga skäl, men vi vill också ta tillbaka den fornnordiska estetiken från extremhögern, som det är förknippat med nu, säger Oscar Kling.

undefined
Sara Anderssons recept innehåller bland annat kakao, chili, espresso och vanilj. Det är en mörk stout som ska lagras i sex månader till jul. Här ska ölen från jästanken till fat, där det ska lagras. Jästen skapar inte bara alkohol, utan även tryck. Det gör att det ibland kan bli kladdigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!