Sätter Eskilstuna på kartan som återvinningshuvudstad

Eskilstunaföretaget Towards zero waste AB har tagit fram en digital plattform som kan revolutionera hanteringen av elektroniskt avfall i världen.

Jakob Lennartsson och Valentine Bobga Foncham på Towards zero waste AB.

Jakob Lennartsson och Valentine Bobga Foncham på Towards zero waste AB.

Foto: Privat

Eskilstuna2021-09-18 17:36

– Vi vill sätta Eskilstuna på kartan som världens återvinningshuvudstad, säger grundaren Jakob Lennartsson. 

Towards zero waste AB utvecklar den digitala plattformen WEEEsource. Plattformen ska göra det möjligt att spåra insamling och återvinning av begagnade elektroniska produkter och elektroniskt avfall som sålts över nationsgränser till destinationsländerna. 

Idag får producentansvarsorganisationer medel för att säkerställa miljövänlig avfallshantering i slutet av deras produkters liv. Begagnade produkter som levereras över gränserna via till exempel online-försäljning tappar dock medlen som ska säkra återvinningen. Många utvecklingsländer har brist på pengar och saknar incitament för att samla in elektroniskt avfall. Towards zero waste AB:s plattform löser det genom att spåra varor sålda över gränserna och överföra en del av producentansvaret eller generera ett separat incitament till destinationslandet. 

– Vi ser till att destinationlandet har det som krävs för att samla in och återvinna produkten på ett hållbart och kontrollerat sätt. Om de kan bevisa att de har gjort det på rätt sätt kan de få medel och incitament för det, säger Jakob Lennartsson. 

Toward zero waste AB:s mål är att dess plattform på lång sikt ska bli en internationell standard. 

– Att koppla ett återvinningsmedel till elektronik kommer att vara det enda lagliga sättet att skicka andrahandsprodukter över gränser. Det skulle i sin tur skapa nya jobb, bättre livskvalitet och göra att det nästan inte finns någon okontrollerad återvinning kvar i världen. 

Towards zero waste AB grundades 2020 av Jakob Lennartsson som har lång erfarenhet från IT-sektorn. Som medgrundare har han den kände fotbollsspelaren Valentine Bobga Foncham som efter att han lagt fotbollskorna på hyllan arbetat med internationell avfallshantering. Den tredje personen som jobbar aktivt i bolaget är experten på disruptiv teknologi Thomas Kunambi.

– Sedan har vi även tagit in olika investerare och partners inom hållbarhet och datasäkerhet, säger Jakob. 

Towards zero waste AB har deltagit i affärsutvecklingsprogrammet SörmX därefter fått hjälp av företagsinkubatorn Create med affärsutveckling och coachning.  

– Vi har suttit på Munktell Science Park och fått hjälp med vissa verifieringsprojekt. Hade det inte varit för SömX och Create hade vi nog inte varit på den nivå vi är idag. Vi har även fått hjälp av Almi, säger Jakob.

Att föra över och spåra producentansvaret mellan länder är ett nytt koncept som aldrig förut har testats eller verifierats. Towards zero Waste har fått medel av Energimyndigheten, Formas och Vinnova för att verifiera cirkulär hantering av andrahandsteknik. Towards zero waste är huvudansvarigt med bland andra Eskilstuna kommun, El-Kretsen och Naturvårdsverket som projektpartners.

– Lyckas vi med det här har vi skapat en cirkulär världsekonomi inom elektronik så då är ju Eskilstuna cementerat som en digital återvinningshub. Potentialen är oerhört stor, säger Jakob.

Företaget befinner sig ännu i ett tidigt skede och plattformen existerar i form av en pilot som kommer att tas i bruk inom kort. 

– Vi har precis skrivit kontrakt med Kenya och etablerat arbete med Kamerun och Nigeria. Vi ska hjälpa Kenya att introducera producentansvaret, men även se till att de länder som inte har producentansvar att skapa incitament och få pålitliga återvinningspartners som kan ta hand om det farliga avfall som de har sparat på sig, säger Jakob.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!