Vad ska ni göra under kursen, Charlotte Sommarin från föreningen Sörmlandsäpplen?
– Vi har bjudit in en expert på bär och fruktodling för att vi ska bli bättre på att just odla frukt. Äpplen står så klart i fokus. När man odlar äpplen så kan det göras på två olika sätt. När man gör det i den vanliga trädgården kallas det för kronträd och så finns det något som kallas intensivodling – det är när man odlar i större skala och i långa rader.
– Syftet med vår verksamhet är att vi ska få äppelodlingar i större skala i Sörmland. Sörmland har en gammal tradition från 1800-talets mitt av äppelodling då jordbrukarna ofta hade det som en bisyssla.
Vilka vänder ni er till under kursen?
– Vi har gått ut brett och har fått medel från länsstyrelsen i Sörmland. Vi vänder oss till alla som vill starta upp kommersiell äppelodling i länet. Vårt mål är att Sörmland ska bli ett äppellandsskap år 2020.
Vad är det bästa med äpplen?
– Äpplet är en helt fantastisk frukt, vår bästa svenska frukt egentligen. Den har lång hållbarhet och beroende på hur man förvarar och lagerhåller äpplet kan det serveras mellan augusti och mars. Att odla äpplen tror vi är en väg för många mindre lantbruk och gårdar som ofta har det tufft i dag. Sedan hoppas vi att Sörmländsk äppelodling ska bli en turistmagnet och generera jobb.
Har du något favoritäpple?
– Ja, det har jag faktiskt: Filippa. Det är ju inget traditionellt sörmlandsäpple utan en gammal dansk sort. Men det är ett mycket gott äpple.