Eskilsgalan grundades 1986 för att lyfta fram goda exempel och förebilder inom näringsliv, kultur och samhällsliv med målet att inspirera och främja utvecklingen i Eskilstuna. Bakom arrangemanget står Eskilskommittén som arbetar ideellt. Eskilsstatyetterna delas ut under festliga former till personer, företag och organisationer som med sitt arbete, sitt engagemang och sina insatser bidrar till att stärka Eskilstuna som stad och gemenskap. Utöver de prestigefyllda Eskilsstatyetterna kommer sex stipendier från Stiftelsen Fredrik Lindströms Minne att delas ut till ungdomar som studerar vid universitet eller högskola och har anknytning till Eskilstuna. Mottagarna av statyetterna och stipendierna från Stiftelsen Fredrik Lindströms Minne offentliggjordes på Valvet den 10 oktober.
Eskilsstatyetter:
Näringsliv: Ronnie Ström
Ur motiveringen:
Ronnie Ström förtjänar Eskilsstatyetten i kategorin Näringsliv för sin framgångsrika satsning med Nordic Spice, där han flyttat företagets fabrik från Spanien till Vilsta i Eskilstuna. Genom att hålla fast vid kvalitet och långsiktighet har Ronnie stärkt företagets position både lokalt och internationellt."
– Jag är rörd, glad, tacksam och väldigt överraskad. Ser fram emot att ta emot priset på Eskilsgalan, säger han i en kommentar på företagets sociala medier.
Allmänt: Goran Raundusi
Ur motiveringen:
"Goran har investerat i tid och resurser för att driva och etablera matbutiker som skapat arbetstillfällen och ökat tryggheten. Han har nu avyttrat alla butiker och koncentrerar sig på Rojan Foods lagerverksamhet men han lägger även mycket tid och kraft för att bidra i föreningslivet och inom Eskilstuna Kommun för att göra Eskilstuna bättre."
– Stolt mottagare av prestigefyllda priset Eskilsstatyetten. Känner mig otroligt hedrad, skriver Goran Raundusi i ett inlägg på sin Linkedin.
Ambassadör: Melker Jernberg
Ur motiveringen:
"Melker förtjänar Eskilsstatyetten i kategorin Ambassadör för sitt framstående arbete som VD för Volvo Construction Equipment AB, Eskilstunas största privata arbetsgivare. Genom att etablera det globala huvudkontoret i staden har han stärkt kommunens näringslivsimage och positionerat Eskilstuna som ett nav för grön omställning inom industrin."
Föreningsliv: Scenknuten
Ur motiveringen:
"Föreningen Scenknuten förtjänar Eskilsstatyetten i kategorin Föreningsliv för sitt långvariga engagemang och sin positiva påverkan på Eskilstunas kulturliv. Med 80 år av framstående insatser har de blivit en viktig aktör som samlar människor i alla åldrar och skapar gemenskap genom teater och kultur."
Kultur: Andrea Hagman
Ur motiveringen:
Andrea Hagman förtjänar Eskilsstatyetten i kategorin Kultur för sitt mångåriga och engagerade arbete inom operakonsten. Med rötter i Eskilstuna har Andrea etablerat sig som en framstående sångerska, regissör och producent, både nationellt och lokalt. Hennes initiativ till Eskilstuna Sommaropera har bidragit till att skapa en levande kulturarena i staden och inspirerat både barn och vuxna att utforska operans värld.
Omsorg: Sarina Bandriksson
Ur motiveringen:
Sarina Bandriksson förtjänar Eskilsstatyetten i kategorin Omsorg för sitt outtröttliga engagemang för Eskilstunas ungdomar genom sitt arbete i organisation Young Revolution. Trots att en genetisk näthinnesjukdom tagit hennes syn, har hon aldrig låtit det hindra henne från att vara en stark förebild och inspirationskälla."
Mottagare av stipendier från Stiftelsen Fredrik Lindströms Minne:
Khai Truong, 26 år
Studerar sitt sista år på KTH inom Real Estate and Construction Management. Han har en kandidatexamen i Fastighet och Finans och strävar efter att arbeta med hållbara och framgångsrika fastighetsprojekt. Utanför studierna är han karateinstruktör och tidigare landslagsidrottare.
Alice Sund, 23 år
Juridik- och filosofistudent vid Lunds universitet och är specialiserad inom internationell rätt vid Maastricht University. Under sitt fjärde år på programmet gjorde hon sin praktik på Sveriges delegation till Unesco i Paris. På fritiden sjunger Alice i juridiska föreningens kör och spenderar gärna tid med vänner eller en bok.
Ellen Haavisto, 24 år
Studerar kemiteknik med fysik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Hon engagerar sig i träning, löpning och dans, och har en ledande roll inom Patriciabaletten. Ellen är kreativ och skapar gärna i flera olika medier på sin fritid. Hon drömmer om en meningsfull karriär, utbyte under mastern och att i framtiden bidra till forskningen
Emmy Haavisto, 24 år
Studerar till civilingenjör inom Industriell ekonomi med en master inom Industrial Ecology på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Till våren väntar en utbytestermin till University of Newcastle, Australien, och i framtiden hoppas hon finna en roll som kan bidra och göra skillnad i hållbarhetsomställningen
Dani Aal-Bati, 25 år
Läkarkandidat vid Uppsala universitet med ett stort intresse för kirurgi. Han är styrelsemedlem i Kirurgiska Föreningen Uppsala och engagerad i att organisera utbildningsaktiviteter för andra kirurgi intresserade kandidater. Utanför studierna håller han sig fysiskt aktiv genom olika former av träning, och umgås gärna med familj och vänner för att få en balans i livet.
Signe Andersson, 23 år
Student vid Lunds universitet där hon läser en master i International Development and Management. Hon har en kandidatexamen i Freds- och utvecklingsstudier från Uppsala universitet och har praktiserat vid Utrikesdepartementet. Signe brinner för internationell fred och utveckling och har länge varit engagerad i civilsamhället. Idag är hon Europarepresentant i WFUNAs ungdomsråd.