Demensförbundet: "Häv besöksförbudet nu, människor dör"

Nu kräver Demensförbundet att besöksförbudet till boendena slopas snarast. Eskilstuna kommun jobbar med lösningar för hösten.

Att ses på långt håll och på varsin sida av ett plexiglas kan vara en utmaning för många boende och deras anhöriga. Bilden är tagen tidigare i sommar, på Ekebo vård- och omsorgsboende i Eskilstuna.

Att ses på långt håll och på varsin sida av ett plexiglas kan vara en utmaning för många boende och deras anhöriga. Bilden är tagen tidigare i sommar, på Ekebo vård- och omsorgsboende i Eskilstuna.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2020-08-29 06:33

"Det handlar om rätten till ett värdigt liv och allas mänskliga rättigheter" skriver Demensförbundet i sitt brev till socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndigheten. I brevet kräver förbundet att det besöksförbud som gällt i äldreomsorgen sedan 1 april hävs. "Smittorna ökade ändå på våra äldreboenden. Anhöriga har fått bära 'stämpel' att de skulle vara smittspridarna. De flesta av våra medlemmar är själva riskgrupper och har suttit i karantän/isolering i nu 5 månader."

Margareta Jansson är ordförande i Demensförbundet Eskilstuna, och intygar att oro, ångest, matvägran och depressioner bland såväl medlemmar som demenssjuka accelererat sedan besöksförbudet infördes.

– De dementa blir så mycket sämre när de inte får träffa sina anhöriga, jag hör ständiga bevis på det. Det är ett helsicke rent ut sagt, för båda parter. Anhöriga som själva sitter i karantän och som omöjligt kan smitta får inte hålla i och trösta de sjuka som försvinner längre in i sjukdomen. Att sitta på varsin sida om ett plexiglas vid ett långt bord, inte höra vad den andra säger och där en hand med plasthandske räcker över den medhavda bullen, det kan verka oerhört skrämmande för en demenssjuk. Jag bävar för hösten och vintern.

74-årige Lars har sin sambo på ett av Eskilstunas demensavdelningar. De har under sommaren kunnat se varandra och hjälpligt kommunicera över häckar och genom plexiglas i boendets trädgård, men Lars längtar efter den dag han kan ta sin sambo Eva i sina armar igen. Om hon då fortfarande lever.

– Det är så fruktansvärt jobbigt det här, jag slits itu av skuldkänslor. Eva förstår ju inte varför jag inte kan följa med henne in. Hon känner sig övergiven av hela världen och är väldigt ledsen. Det är näst intill omöjligt att samtala på ett så långt avstånd och med en glasskiva mellan oss. Först när våra avsatta 30 minuter är över börjar hon förstå att det verkligen är jag som sitter därborta, och då måste vi skiljas åt.

Lars håller med Demensförbundet; själv är han ingen smitthärd, isolerad som han varit i månader. Hans närvaro skulle enbart förbättra sambons hälsa.

– Evas sjukdom har tydligt försämrats under våren. Du vet, när man bott ihop länge ser man sånt personalen inte ser. Och jag saknar att inte ha koll på hennes hälsostatus, hur det står till med de problem hon har. Jag vil fortsätta stå vid hennes sida.

– Vi som är äldre skyddar oss nog mycket mer än de vikarier de satt att ta med de boende utomhus.

Malin Sjöberg är tillförordnad chef för vård- och omsorgsboendena i kommunens regi. Kommunen som följer Socialstyrelsens och Folkhälsomyndighetens riktlinjer har i möjligaste mån försökt tillgodose brukarnas och anhörigas önskemål om umgänge.

– Självklart ser också vi ett enormt behov av fysiska möten och har full respekt för all förtvivlan och längtan. Det är en jätteutmaning, men vi jobbar hårt på att hitta lösningar utan att bryta mot reglerna och utsätta någon för risker. Rädda liv måste vara vår högsta prioritet.

Alla kommunens boenden kan med lite olika förutsättningar och rutiner erbjuda besök utomhus.

– Enhetscheferna har nu i uppdrag att snabbt hitta lösningar för säkra anhörigbesök inomhus. Och vi har gjort en jättesatsning och köpt in ett stort antal Ipads för att kunna hjälpa våra brukare att hålla kontakten med sina anhöriga. Undantag mot besöksförbudet görs när så verkligen behövs.

Lars och Eva heter något annat.

Demensförbundets krav

Förbundet kräver att regering och FHM lättar på besöksförbudet inom äldreomsorgen nu, att besök åter tillåts i hyresgästens bostad och att verksamheterna tillhandahåller handskar, munskydd och handsprit.

"Vi har respekt för viruset och vill skydda våra äldre och våra riskgrupper men vi måste också respektera människan och familjerna. Det gör man inte nu utan nu handlar det om 'förvaring' och isolering utan framtidshopp och livlina. Detta dör människor av till slut", skriver förbundet i sitt brev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!