Nio meter bred, med vita kant- och mittlinjer samt belysning. Den nya infarten till Lilla Nyby är redo att ta besökare till återvinningscentralen. Det har den varit sedan årsskiftet.
Men det finns ett problem. Den som vill ta sig till infarten måste först köra i en kilometer på en enskild väg, något som fått vägföreningen som sköter vägen att reagera. Ärendet är nu aktuellt i mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt.
Så här kommenterar föreningen ärendet i sin överklagan:
"Kommunen måste själva ta ansvar för återvinningscentralen och den trafik som alstras genom denna och inte föra över detta ansvar på enskilda."
Det som överklagas är den nya gemensamhetsanläggning som vägen är tänkt att bli. I november förra året fattade nämligen lantmäteriet ett beslut om att den förrättning som vägen har varit ska bli en gemensamhetsanläggning, där Eskilstuna Energi och miljö blir en av aktörerna.
Redan innan beslutet vunnit laga kraft så påbörjades, och färdigställdes den nya infarten.
– Så kan man väl inte göra. Man måste väl vänta och se så att alla är överens. Jag förstår inte varför det är så bråttom, säger Ulla Pettersson, sekreterare i vägföreningen.
Och alla är inte överens. Vägföreningen är orolig över trafiksäkerheten på "sin" väg. Ulla Pettersson beskriver att vägen används av många cyklister och är också en omtyckt sträcka för motionärer.
– Alla cyklister och motionärer ska nu samsas med den tunga trafiken från Skanskas bergtäkt och det stora antal privatbilister som ska till återvinningsstationen. Vägen är sex meter bred och har varken belysning eller mittmarkeringar. Vi har kommit med tre andra förslag, bland annat att kommunen ska ta över driften för sträckan men de vägrar.
Det finns också en oro för att den ökade trafiken ska innebära slitage.
– Det är vägföreningen som sköter underhåll, sandning och plogning.
Mikael Johansson, projektledare vid Eskilstuna Energi och miljö, berättar att vägföreningens överklagan kom som en överraskning.
– Vi har haft diskussioner med dem länge. Jag upplever det som att vi har haft en bra kommunikation under en lång tid. Men så blev det överklagat och där står vi nu.
Infarten var tänkt att invigas i våras. Hur känns det att ni inte kunnat öppna den än?
– Det är naturligtvis tråkigt, det är synd att vi inte har kunnat ta den i drift.
Er infart är nio meter bred, men vägen dit är bara sex meter. Hur kommer det sig att ni bygger en så stor infart?
– Vi bygger för framtiden. Men samtidigt så är vägen till infarten tillräckligt bred.
Tanken med den nya infarten är att skilja privatpersoner som vill besöka återvinningsstationen från verksamhetstrafik.
– Vi vill särskilja så gott det går. Som det är i dag så har vi stora lastbilar på samma väg som privatbilister, en ren säkerhetsfråga.
Men enligt Mikael Johansson kommer den nya infarten också göra själva besöket på återvinningsstationen smidigare.
– Vid högt tryck brukar det bildas köer ut till Malmköpingsvägen som det är i dag. Med den nya infarten kommer det bli ett bättre och snabbare flöde.