– Men det vore ju skönt om det inte kom så mycket snö, säger gatuavdelningens enhetschef Jim Eriksson.
Samtidigt menar han att man står väl rustad. De nya lokalerna i närheten av Pingstkyrkans loppis är mer tillgängliga och rymmer mer snöbekämpningsmedel – det vill säga framför allt gruskross och salt – än tidigare lokaler.
– Det blir lättare att få tag i grejer och maskiner. Allt står närmare, säger avdelningschef Jorma Seimilä.
Förra året kompletterades maskinparken med en ny väghyvel. Tidigare hade man hyrt in en hyvel från 1987 och lånat en annan från 1988.
– De gamla fungerade inte alltid som de skulle. Den här är splitter ny och ska fungera. Om det nu skulle vara så att den inte gör det så har vi bra kontakt med Volvo som kan låna ut en hyvel om det skulle behövas, säger Jimmy Eriksson.
Precis som tidigare prioriterar kommunen vintercyklisterna. Omkring fyra större cykelstråk, med lite avstickare, får specialtillsyn när snön börjar falla. Det handlar i stort om cykelvägar till Torshälla, Skogstorp, Skiftinge och Borsökna.
– Det är vår egen personal som tar hand om stråken och kör med två traktorer, säger Jim Eriksson.
Beroende på nederbörd sätts olika stora styrkor in för att bekämpa snön. När det faller mer än fem centimeter snö sätts det stora gardet in för att röja alla gator i stan.
– Det är den "stora snösvängen" då vi sätter in 100 enheter eller maskiner, säger Jim Eriksson.
Vid en "liten snösväng" – eller då det fallit mellan 3 och fem centimeter snö – röjs alla gång- och cykelbanor, alla skolor, ett urval av bussperronger, alla äldreboenden samt vid vissa av Kommunfastigheters byggnader.
– Varje stor snösväng kostar omkring en miljon kronor, säger Jorma Seimilä.
Han berättar att kommunen har en snöbekämpningsbudget på mellan tio och 12 miljoner kronor.
– Slår man ut den kostnaden på alla kommuninvånare så landar det på 100 kronor per person och år. Det är ganska billigt, säger Jorma Seimilä.
I år får gatuavdelningen hjälp av kommunens cykelpanel. Den består av runt 80 personer för tillfället och omkring 15 av dessa har utsetts till speciella vintercyklister.
– De ska cykla på de prioriterade cykelvägarna tre dagar i veckan och samtidigt ta bilder som ska användas för dokumentation, säger projektsamordnaren Ann Gustafsson.
Materialet ska användas för att genomföra förbättringar under framtida vintersäsonger.