Hendren Salih arbetar som fritidsledare på Fröslunda fritidsgård och mötesplatsen Fröet i Fröslunda. Tidningen träffar honom tillsammans med Abdimahd Hassan och Abdimahd Issa, båda 18 år, på mötesplatsen.
– Jag vet att boende klagat på ungdomarna på torget här, men det är nästan helt borta i dag. Det beror nog på att fler trygga vuxna finns i området och att ungdomarna som varit stökiga blivit äldre och fått jobb, menar Hendren Salih och tillägger:
– Sedan har det tidigare varit lite mörkt i vissa delar i Fröslunda. Det nya ljusstråket och ny gatubelysning har gjort att hela Fröslunda blivit ljusare och upplevs tryggare.
Stadsdelens centrum har i flera år varit nära förknippad med orolighet. Hendren Salih upplever dock inte att platsen gör skäl för sitt dåliga rykte.
– Det finns en mycket större trygghet i området idag, både bland unga och äldre som bor här. Tryggheten är betydligt mycket bättre än vad som framgår när folk pratar om Fröslunda, säger han och får medhåll av Abdimahd Hassan.
– Det finns alltid lite farligt överallt, var du än är. Jag har bott här i halva mitt liv och jag tycker att det har blivit mycket tryggare nu än tidigare. Själv har jag aldrig råkat ut för något under alla år jag bott här, säger han.
– Jag är aldrig rädd när jag är här, flikar Abdimahd Issa in.
Personalen på Fröet och fritidsgården jobbar hårt med att få in områdets yngre ungdomar i verksamheten.
– Vi är på god väg. Vi jobbar ständigt med de yngre, vår nästa generation, så att de inte hamnar utanför. Vi har bland annat slutna grupper och föräldrafika så att föräldrarna vet vad som händer här. Förr hade vi inga unga tjejer här, nu har vi flera som är engagerade i vårt arbete. Alla ska känna sig välkomna hit, menar Hendren Salih.
Verksamheten riktar sig till ungdomar i åldrarna 12 till 20 år och det finns mängder av aktiviteter när mötesplatserna och fritidsgårdarna är öppna. Utöver standardutbudet med pingis, spel och dylikt satsas det även mycket på skapande. Däribland en musikstudio, idrott, dansgrupper och bakning, berättar Hendren Salih.
Vissa kvällar har de över 100 ungdomar i lokalerna. Det är en dramatisk ökning jämfört med för bara några år sedan då man var glad om det dök upp ett 30-tal.
– Folk känner sig välkomna hit till oss. Vi erbjuder trygghet och engagemang. Tjejerna får inte alltid ta så mycket plats här i området, men det har vi ändrat på så att även de får ta plats och leda aktiviteter här. Ungdomarna vill komma hit och vara med oss, menar Hendren Salih.
– Jag känner mig trygg med personalen här. De förbereder oss för arbetslivet och vi får uppdrag av de äldre som gör att det blir mycket roligare, förklarar Abdimahd Hassan.
Hendren Salih lyfter fram vikten av goda förebilder för ungdomarna och gör sitt bästa för att föregå med gott exempel. Bland annat genom att uppmuntra ungdomarnas idéer.
– Vi blir glada när de kommer med egna förslag och projekt. För några år sedan var det någon enstaka. Nu vill nästan alla vara med. De lär sig att ta ansvar och att själva bli goda förebilder för de yngre, säger han.
Fritidsgården och mötesplatsen håller öppet fyra timmar per gång tre gånger i veckan. Inom en snar framtid väntar fler insatser, något Hendren Salih ser fram emot.
– Socialtjänsthuset ska byggas om till en ny stor mötesplats. Då kommer Fröslunda kunna sudda bort stämpeln och det kommer bli ännu bättre att vara här – för alla.