Väntrummet ser ut precis som hos vilken annan sjukvårdsinträttning som helst. Vita väggar, plastgolv och plaststolar. I ett ställ finns officiellt informationsmaterial om missbrukets skadeverkningar, på en anslagstavla hänger lappar från frivilligorganisationer som talar om vart stadens härbärgen och soppkök finns.
Strax innan klockan tio har de första patienterna samlats i solskenet utanför i väntan på att dörrarna ska öppnas. Först in är en äldre man som helt enligt regelverket har med sig sina använda verktyg, nålar, sprutor och annat i en plastcylinder. En sköterska tar emot röret räknar vad som finns i, ställer några frågor och delar ut nya verktyg. I normalfallet får patienten femton rena sprutor och femton rena nålar med sig hem. Inom några minuter är mannen ute i solskenet igen.
De flesta av patienterna har ett mångårigt missbruk bakom sig. Medelåldern bland patienterna är 39 år och drogerna de använder är företrädesvis amfetamin eller heroin. Många har dock ett blandmissbruk där narkotika varvas med sprit och piller.
Hit till sprututbytet vid St Görans sjukhus på Kungsholmen i Stockholm kommer varje år drygt 2500 av Stockholms läns injektionsmissbrukare. En del får resa många mil för att ta sig till mottagningen.
Av de hundratusentals nålar och sprutor som varje år lämnar sprututbyte i Stockholm kommer runt 97 procent tillbaka och förstörs.
– Vi tycker att det är en bra siffra. Det är ju inte så att Stockholm var fritt från kanyler innan vi öppnade, säger Fredrik Lindström, platsansvarig och sjuksköterska.
När patienterna blir inskrivna i programmet får de uppge namn och personnummer och kan inte vara anonyma. Personalen har en strikt tystnadsplikt men måste bryta den om de befarar att barn kan fara illa.
I baracken som ligger för sig själv i utkanten av sjukhusområdet arbetar läkare, kuratorer och sjuksköterskor. Basen i verksamheten är sprututbytet men patienterna genomgår regelbundet provtagning och kan annan sjukvård om behovet finns.
– Som vi ser det finns det ingen motsättning i att ge vård och samtidigt ha ett sprututbyte. Det här är patienter som vore svåra att nå om det inte vore för utbytet, säger Fredrik Lindström.
Smittspridning är en verklig risk för de patienter som regelbundet injicerar droger, i synnerhet om de gör det med verktyg de delat med någon annan. I patientgruppen är mer än hälften smittade av hepatit b eller c och ett hundratal bär även på HIV-viruset.
Sprututbytets främsta syfte är att minska smittspridningen bland de som injicerar och samtidigt kunna erbjuda patienterna andra typer av vårdinsatser. Inne på sjukhusområdet finns också tillgång till andra vårdinstanser.
I verksamheten erbjuds stöd och rådande samtal för den som vill bli drogfri. Personalen kan också hjälpa i kontakter med beroendevård, socialtjänst, infektionsklinik och tandläkare.
Sprututbytet i Stockholm har mött motstånd inte bara från politiker som inte tror på metoden, utan även närboende som är rädda för vad en ökad tillströmning av missbrukare ska få för konsekvenser.
– Innan vi startade sa en del att de inte skulle kunna sälja sina bostadsrätter för en krona ens, säger Helena Dahlborn, kurator.
Enligt dem så har brottsligheten dock inte ökat i nämnvärd utsträckning. En del affärer i närheten har dock rapporterat ökade problem med snatterier.
De uppmanar dock sina patienter att tänka sig för och inte injicera alldeles i närheten av mottagningen. Samtidigt har de som kommer dit få platser att ta vägen. Det är ju inte så att samhället mottar dem med öppna armar och upplåter toaletter och trappuppgångar för injicering.
I andra länder har man löst problemet med att ha injektionsrum dit brukarna kan gå för att i en lugn och trygg miljö kunna ta sina droger.
– Det skulle vi nog kunna ha här också, men just nu är vi glada över att vi har fått ett sprututbyte på plats, säger Dahlborn.
Sprututbytet har varit och är fortfarande en kontroversiell företeelse. I Malmö har det funnits på försök i snart 30 år, i Stockholm är projektet inne på sitt tredje år. I Jönköping öppnade utbyte i juni och Uppsala län väntas få igång en verksamhet inom kort
I Sörmland har frågan diskuterats under flera års tid. En majoritet av partierna i landstingsfullmäktige är positiva och vill få tillstånd en verksamhet knuten till infektionskliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Att de ännu inte har kommit till skott beror på att kommunerna hittills har haft vetorätt. I länets största kommun Eskilstuna har politikerna vid två tillfällen sagt nej.
Regeringen vill dock ta bort vetorätten och därmed kan ett sprututbyte bli verklighet i Eskilstuna redan nästa år.