Det var en besviken men inte uppgiven Pär Eriksson, kommundirektör, som i går bjöd in till presskonferens för att berätta vad rättsprocessen får för konsekvenser.
– Jag hade hoppats att vi vid det här laget skulle kunna bjuda in till en presskonferens för att berätta att nu ska bygget starta. Eskilstuna hade behövt det här nu, sa Pär Eriksson som också var lite förvånad över motståndet.
– En stad som växer föder också spänningar. Men det har gått lite längre än vi hade tänkt oss.
För en tid sedan stod det klart att arenabygget skulle bli försenat med ett år och inte stå klart förrän hösten 2016, i stället för 2015. Detta sedan en av fastighetsägarna i Munktellarenan, där den nya arenan ska byggas överklagat detaljplanen till länsstyrelsen. Motiveringen var att den nya arenan gör det omöjligt för områdets industrier att expandera. Länsstyrelsen gav dock i april kommunen rätt att fortsätta med byggplanerna. Men fastighetsägaren fortsätter att gå på sin linje och har nu tagit ärendet vidare till nästa instans, Mark - och miljödomstolen. Kommunen räknar med att detta innebär ytterligare ett år i försening.
I den bästa av världar kan arenan börja byggas våren/sommaren 2015, med invigning våren 2017, funderar Pär Eriksson.
Hösten 2015, när arenan skulle ha invigts enligt den ursprungliga planen, ska gamla Sporthallen rivas för att ge plats för högskolans nya lokaler. MDH ska redan ha sagt upp sina nuvarande lokaler, och planerar att flytta in i Sporthallen våren 2018. Hur det glappet ska fyllas blir en svår nöt att knäcka, medgav Pär Eriksson. Att be MDH att vänta med flytt är dock inte en lösning.
– Det skulle skapa stora svårigheter för Eskilstuna.
Alltså kommer Guif med stor sannolikhet att stå utan hall från och med hösten 2015.
– Vi kan inte påverka hur företag resonerar, bara konstatera att det här är väldigt olyckligt. Nu får vi sätta oss ner och se vad vi kan göra åt det här. Det är inte bara matcher och träning det gäller, det blir också en arbetsplats som försvinner, kommenterade Rolf Brunell, ordförande Guif.
Pär Eriksson hyser goda förhoppningar om att kunna lösa idrottsföreningarnas problem på hemmaplan.
– Vi måste komma fram med en ordentlig idé så att vi kan lugna alla idrottsföreningar. Vi sätter oss ner nu och tittar över värsta tänkbara scenario och konstruktiva lösningar.
Och vad händer om byggplanen fortsätter att överklagas och ni stöter på hinder i högre instanser?
– Nu är du långt framme i tiden, men blir det så, ja då kan vi inte ha en arena där. Men jag tycker att det skulle vara väldigt märkligt om det skulle gå så långt.
Borde ni ha räknat in eventuella överklaganden och förseningar i den ursprungliga planen för byggandet av arenan?
– Det kan man fundera på. Men det går inte att överblicka alla skeenden.