I den nyligen avslutade auktionen sålde Kronofogden bland annat golfklubbor, industrisymaskiner och samlarfigurer.
– Allt säljs i befintligt skick och man har ingen ångerrätt, däremot kan man givetvis få komma och testa sakerna själv. Men vi kanske inte är så förtjusta i att någon drar i gång en motorsåg här nere, säger Örjan Boberg, indrivningsansvarig hos Kronofogden, och skrattar.
Exklusiva märkeskläder och väskor är populära på auktionerna med märken som Parajumpers, Canada Goose, Prada och Louis Vuitton. Även om föremålen har äkthetsintyg kan dessa vara förfalskade vilket kan skapa problem. Örjan Boberg betonar däremot att de aldrig lägger ut föremål till försäljning om det misstänks vara en kopia.
– Vi kan endast ta hänsyn till den information som finns om varan men försöker givetvis försäkra oss om att den är äkta, säger Boberg.
Det som läggs ut till försäljning har bedömts efter försäljningsvärde och allt finns numera endast på auktion online. Där blir köpbeteendet annorlunda än de tidigare fysiska auktionerna och många väntar med att lägga bud tills i sista stund.
Kronofogden försöker att alltid sätta priset så nära marknadsvärdet som möjligt, men även de kan göra fel. Om så sker och det upptäcks under pågående auktion kan det dras tillbaka för att läggas ut till ett högre pris i en senare auktion.
– Vi är inte experter på allt. En gång hade ett dödsbo gjort en värdering på en gitarr som lades ut för 3 000 kr och senare visade sig vara värd 30 000 kr, så det är inte alltid lätt att veta vad något är värt, säger Örjan Boberg.
De föremål som går bäst på auktionerna är olika verktyg där köparna märkt att det är betydligt billigare än att köpa till ordinarie pris i butik. Allra sämst går antika möbler.
I källaren finns även udda saker som till exempel en cigarrhumidor – en specialkyl att förvara cigarrer i, en vinkelslip och även dragkedjor för segelmakeri.
Kronofogden samverkar också med andra myndigheter mot kriminella.
– Då gör vi utmätningar mot dem vilket inte är så populärt, säger han och nickar emot märkesjackorna som hänger på klädställningen.
Örjan Boberg har arbetat på Kronofogden i 28 år, närmare bestämt sen 1994 och han har varit indrivningsansvarig sen 2006. Med sin erfarenhet konstaterar han att det bara är personer som gillar att arbeta med människor som blir kvar i yrket.
– Jag tycker att jag har ett jobb där jag gör skillnad och bidrar till ett bättre samhälle. Det är också väldigt varierat och varje dag är olik den andra.
Respekten för andra och en medmänsklighet i yrket är viktigt för Boberg. Under vårat besök är han ytterst noga med att inga personuppgifter får synas på de objekt som fotograferas. Han förklarar att vid utmätningar får de inte heller ta alla saker i ett hem utan måste lämna kvar sådant som beräknas ingå i en skälig levnadsstandard.
– Ett normalt möblemang och till exempel tv är såna saker som man har rätt att ha i ett hem, förklarar han.
Även om det inte händer ofta så finns det solskenshistorier.
– Om personen inkommer med pengar drar vi genast tillbaka föremålen som ligger ute för försäljning, eftersom det inte längre finns en skuld att driva in.