Det kan hända – om du dricker vattnet

Har du druckit vattnet utan att koka det och undrar vad som kan hända?
Titta hit!
Jörgen Johansson, professor i molykelär mikrobiologi förklarar vad som händer när bakterierna når kroppen.

Vad kan hända om du dricker kranvattnet? Professorn förklarar.

Vad kan hända om du dricker kranvattnet? Professorn förklarar.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2024-11-27 12:01

Under tisdagen gick Eskilstuna Energi och Miljö ut med rekommendationer om att koka vattnet innan man dricker det. Rekommendationerna gäller alla som får sitt vatten från Hyndevads vattenverk och ska bero på att en distributionsledning skadats.

Men hur farligt är det egentligen att dricka vattnet rätt upp och ner?

Jörgen Johansson är professor i molekylär mikrobiologi vid Umeå Universitet. Han berättar att den största risken med en skadad ledning är att avloppsvatten kan komma in i färskvattenledningen. I avloppsvatten finns det olika tarmbakterier som kommer ut från oss människor dagligen.

– Det är jättemycket bakterier som finns i avloppsvattnet. Per milliliter snackar vi alltså om miljarder bakterier, säger han och tillägger att det i en människokropp uppskattningsvis finns runt 50 biljoner bakterier.

Enligt Jörgen Johansson ska färskvattnet rent teoretiskt inte innehålla några bakterier alls, men menar samtidigt att det är svårt att undvika. Vanligtvis handlar det då om relativt ofarliga bakterier i mindre mängder som inte kommer från tarmen. Kontamineras färskvattnet däremot av avloppsvattnet blir det dock en helt annan situation.

– Dricker du det och tror att du dricker vanligt vatten kommer du att få i dig en stor mängd bakterier i magen, säger han.

undefined
Jörgen Johansson är professor i molekylär mikrobiologi vid Umeå Universitet.

Däremot dör de flesta bakterier när de når magen, berättar Johansson. Det eftersom det är för lågt PH-värde i magsäcken för att de ska trivas.

– Men det finns alltid vissa som överlever.

Vissa av dem kan då producera toxiner, avfallsprodukter, som gör att man blir sjuk. Ett exempel på sådana är E-colibakterier, som är ganska vanligt förekommande.

– Då får du ofta diarré, men du kan också spy – det beror lite på vad det är för bakterie som kommer in i kroppen.

Har man dock ett försvagat immunförsvar ska man vara extra försiktig, menar Jörgen Johansson.

– Är det så att du av någon orsak är immunförsvagad, kanske går på en cancerbehandling eller liknande då kan det även vara farligt. Då handlar det inte bara om magsjuka – då kan man bli riktigt illa däran, säger han.

Energi och miljö meddelade på tisdagskvällen att provtagning av vattnet ska ske under onsdagen och att provsvar väntas under eftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!