Det är slutredovisning i Naturvetenskaplig illustration för de blivande illustratörerna i årskurs 2. De utgör en unik skara studenter för utbildningen är den enda i sitt slag i Norden. På inriktningen Informativ illustration utbildas framtidens bildberättare i en värld där det visuella får allt större betydelse. Oavsett om det handlar om naturvetenskap, teknisk illustration eller grafiska bilder i media.
Salen är full med tecknarglädje, det känns från första stund. På borden står lådor från Naturhistoriska riksmuseet med insekter som fått nålar stuckna genom kroppen. De här små baggarna och flygfäna har eleverna studerat med lupp och tecknat och målat av i kolossala format.
Direktiven från läraren Sven Holmberg har varit att återge valfri insekt så naturtroget som möjligt. Några konstnärliga grepp accepteras inte såsom att blanda ihop egna fantasifulla färger som inte återfinns i djuret eller att efterlikna serietecknandets värld.
– När man jobbar som illustratör gäller det ju att tänka på sin målgrupp mer än att tänka på sig själv, säger ålänningen Marcus Östman. Vi har ett mål att jobba mot varje gång.
– Ja, och jag gillar när jag har begränsningar, säger klasskompisen Lova Delfin från Uppsala.
Eleverna har valt olika tekniker för att nå resultat. En del hade börjat skissa med blyerts insektens form och sedan fört över det på dator för att färglägga digitalt.
Marcus säger att det är viktigt att använda det redskap som känns bäst för en själv. Om det sedan handlar om en hederlig blyertspenna eller ett avancerat dataprogram spelar inte roll. Själv ägnar han sig gärna åt digitalt måleri på ritplatta.
Ett annat moment i utbildningen består av teknisk illustration där eleverna till exempel lär sig att avbilda en ficklampa i genomskärning.
– Det var svårt, säger Johanna Karlsson. Vi gjorde bilderna i form av tårtbitar för att man skulle kunna se snittytan från flera vinklar.
I den delkursen ingick också ritprogrammen Photoshop och Illustrator.
När det här skrivs har eleverna besökt Parken Zoo för att skissa av djur i deras rätta miljöer, innan de gått över till dataanimering för att få figurer att röra sig på skärmen.
– Jag har gått på folkhögskolor tidigare med konstinriktning men har tyckt att det varit så flummigt där, berättar Lova Delfin.
Hon är naturvetare i botten och skulle vilja dra nytta av det i framtiden.
– Jag skulle vilja hålla på med utbildningsmaterial, kanske göra foldrar som ligger på muséer och så ...
Hon visar upp en vacker bild av en mullvadssyrsa i olika nyanser av brunt som tagit flera dagar att göra.
Arbetsmarknaden för elever som gått Informationsdesign är rätt så god.
– På de konstskolor jag gått besökte konstnärer oss och de var nästan alltid arbetslösa, så det kändes inte så uppmuntrande, säger Delfin.
Marcus Östman hade studerat mediekommunikation och därefter grafisk design och seriekonst i Finland innan han hamnade i Eskilstuna.
– Det är jättekul att teckna men jag kände tidigt att det är viktigt att kunna försörja sig på det, säger han.
Tre år lång utbildning. Blir det inte tjatigt att rita hela dagarna och prata bild?
– Neeej, skrattar flera stycken. Det här är det bästa som finns!
Vill du se mer? Klicka på filmen nedan.