– Vi kör ett traditionellt julbord, där vi lagar allt själva. Med start runt 1:a advent, datumen är inte spikade ännu, kommer vi att köra sex sittningar. Under vissa fredagar och söndagar erbjuder vi även lunchjulbord. Vår populära "julpåse" för avhämtning som vi erbjöd våra kunder förra året under pandemin fortsätter vi också med, berättar Hasse Eriksson Fröberg, som tillsammans med makan Jenny driver Gästgifveriet i Eskilstuna.
Gästgifveriet har under sommaren kört livemusik utomhus under vissa kvällar. Ett koncept de nu kommer utveckla med spelningar inne i restaurangen.
– Vi kommer fortfarande att hålla på vissa restriktioner vad gäller avstånd och erbjuda handsprit i restaurangen, säger Hasse.
På Pilkrog i Eskilstuna erbjuds julbord på två våningsplan.
– Den 26 november börjar vi med en traditionellt julbordsbuffé, vi har två sittningar onsdag till lördag och en sittning på söndagar varje vecka fram till jul. Det är skönt att den är tillbaka, julbordet är en stor inkomstkälla för oss, säger Lotta Svensson, delägare i restaurangen.
Bokningarna har redan börjat rulla in och trycket är stort, men är ännu inte uppe på samma nivåer som 2019.
– Efterfrågan är stor och vi skulle behöva ta igen förlorade intäkter som drabbat oss under pandemin, men vi är försiktiga. Tidigare hade vi 74 platser på nedre plan, nu har vi satt en maxgräns på 64 och på övervåningen har vi 48 platser för våra gäster. Vi ser till att det finns avstånd mellan sällskapen och vi kommer självklart ha handsprit tillgängligt för våra gäster. Om större sällskap, runt 50 personer, bokar en sittning fyller vi inte upp restaurangen i entréplanet utan låter det sällskapet få utnyttja hela planet, säger Lotta och fortsätter:
– Pandemin är inte över och det gäller att vi alla fortsatt är försiktiga och visar hänsyn.
Göran Pettersson som bland annat driver Vilsta sporthotell och camping är glad över att restriktionerna nu är släppta, men ser ett annat problem.
– Vi har tappat mycket intäkter när vi inte har kunnat erbjuda julbord under pandemin, för många restauranger är det A och O för att verksamheten ska gå runt. Problemet vi står inför nu är att rekrytera personal som kockar och serveringspersonal. Många som är duktiga har gått vidare till nya branscher, så jag är lite orolig, säger han.
– Men nu drar vi igång med julbord med raketfart i Vilsta, på Biff och Grill och hotell Plaza. Vi säljer in alla anläggningar ihop beroende på vad gästerna efterfrågar. Biff och Grill har plats för 400 sittande, Vilsta sporthotell 150-170 och i Vilsta sporthall kan vi ta in 600 personer om det är stora grupper från företag och liknande. Det känns som att företagen vågar börja boka igen nu när restriktionerna lättats, säger Göran Pettersson.
– Vi har överlevt pandemin och det känns bra. Nu ser vi fram emot att återigen få servera julbord. När personalen inte längre behöver hytta med pekfingret om avstånd och hur många som sitter vid samma bord kan de ägna sig åt service, jag tror att det blir trevligare för våra gäster. Vi kommer fortfarande att hålla ett öga på avstånd och behåller också plexiglas mellan personal och gäster där det behövs. Självklart finns handspriten kvar, säger Göran.
Elite stadshotellet i Eskilstuna har gjort om sitt julbord sedan 2019. Med mindre uppläggningsfat kan de bytas ut snabbare och färre gäster plockar mat från samma tallrik.
– Vi är tillbaka med en klassisk julbordsbuffé i år och det känns bra, som alla andra tappade vi mycket i intäkter när det inte kunde serveras under coronapandemin. Det känns roligt att få dra igång igen, det märks att det är efterlängtat, Vi har många bokningar från företag och andra arrangemang, privatpersoner har inte ännu bokat i samma utsträckning, säger Annica Åkerblad hotelldirektör på Elite stadshotellet.
Hotellet serverar sitt julbord i Havet där de kan ta in 220 gäster, men begränsar platserna till 180. I månadsskiftet november/december börjar man erbjuda julbord från torsdag till lördag.
– Vi kan dubbla sittningarna då vi har fler lokaler att tillgå. Vi tar bort skyltningen om kösystem men kommer ha uppsikt och kontrollera att borden inte står för tätt och handsprit kommer att finnas vid varje buffébord, säger Annica.