Det vita huset – en fristad för studenter

År 2022 genomförde K-fast en renovering av fastigheten och sedan dess har huset stått till studenternas förfogande. I dag huserar Mälardalens universitets studentföreningar i lokalerna, men det råder tvekan kring hur mycket huset faktiskt nyttjas av skolans studenter.

Carl Sundqvist, husansvarig, och Lisa Haneskog, ordförande i Sexmästeriet, berättar stolt om Studenternas hus.

Carl Sundqvist, husansvarig, och Lisa Haneskog, ordförande i Sexmästeriet, berättar stolt om Studenternas hus.

Foto: Elias Johansson

Eskilstuna2024-05-19 20:35

Det vita huset på J A Selanders gata har sedan år 1886 haft puls och rörelse. Genom åren har byggnaden verkat som både skola och krog och i dag finns åter liv i huset. Med anor från den gamla Nybroskolan är lokalerna åter fyllda med studenter.

Eskilstuna-Kuriren träffade Lisa Haneskog och Carl Sundqvist som verkar för fest- och eventföreningen Sexmästeriet.

– Föreningen driver både dags- och kvällsverksamhet, i vad som numer kallas ”Studenternas hus”, berättar Lisa Haneskog.

Studenternas hus ska fungera som ett komplement till universitetet. Här ska det gå att studera, umgås och handla något litet.

– Hit kan studenter komma för att köpa Karins lasagne och en billig kaffe, säger husansvarige Carl Sundqvist.

undefined
Studenternas hus erbjuder studieplatser för studenter på Mälardalens universitet, men också en mindre kiosk för köp av lättare mat och dryck.

Universitetet har i dagsläget en cafeteria, där ett större utbud finns, och verksamheten i Studenternas hus är enbart tänkt som ett billigare alternativ.

– Vi driver cafeterian här för att ge studenterna ett mer ekonomiskt val kontra cafeterian i skolan. Det går att resonera kring att den inte har så studentvänliga priser, menar Lisa Haneskog.

Vid husets öppnande talades det om studieplatser, hur ser det ut i dag?

– Med start denna vecka (läs vecka 20), finns det möjlighet för studenter att komma hit och studera måndag, tisdag och torsdag mellan 10 och 17. Nu i början har vi tre dagar, vi har inte tid med mer. Det är värt att poängtera att vi arbetar ideellt med detta, betonar Lisa Haneskog.

Över tid hoppas Sexmästeriet på att skapa sig en organisation som kan sköta verksamheten med ekonomisk kompensation. Här hoppas föreningen få stöd från Eskilstuna kommun eller Mälardalens universitet.

– Vi önskar att Studenternas hus ska drivas av studenter, för studenter. Vi vill inte ha en vinstdrivande organisation, men önskar kunna betala ut löner till de som arbetar här, berättar Lisa Haneskog.

undefined
Bild inifrån Studenternas hus, med Campusbussen på väg till Västerås.

Föreningen Sexmästeriet genomför planerade aktiviteter någon gång i månaden, adderat till den verksamhet som bedrivs tre dagar i veckan. Utöver detta har respektive program en linjeförening som enligt Carl Sundqvist har verksamhet omkring varannan vecka:

– Fristående linjeföreningar bokar in dagar där de har egna evenemang, för studenter inom den ämnesspecifika inriktningen.

undefined
Studenternas hus ska vara en fristad där man ska känna en gemenskap med andra studenter på Mälardalens universitet.

Studenternas hus ska verka som en fristad, där alla studenter kan umgås gemensamt. Evenemang ordnas också med örat mot marken, där Carl Sundqvist berättar att Sexmästeriet lyssnar till vad studenter önskar. Eventen handlar inte enbart om fester utan det kan även röra sig om spelkvällar eller liknande.

Det finns en stark uppslutning bland studenterna när det vankas evenemang.

– Har vi ett arrangemang under en tentaperiod är vi inte alltför många, säger Carl Sundqvist och Lisa Haneskog fyller i:

– Men vi har ofta fullt här. Vi får som maximalt vara 390 personer i och runt Studenternas hus.

Hur ska ni behålla detta starka engagemang?

– Jag tror att vi bara behöver fortsätta på den inslagna vägen och vi välkomnar gärna fler studenter. En stor andel på skolan vet om att vi finns och vad vi gör. Vi försöker dock prata med universitetet och se om vi kan få marknadsföra oss på skolans infoskärmar, säger Lisa Haneskog.

Eskilstuna-Kuriren har sökt studentkårens ordförande och vice ordförande för kommentar kring föreningens ekonomiska situation, men fick förfrågan avböjd på grund av arbetsbörda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!