Detektivarbete stundar i Fors kyrka

Den apokalyptiska madonnan i Fors kyrka kan ge svar på om det existerat en bildhuggarverkstad i Sörmland under medeltiden. Länsstyrelsen har gett klartecken till att träskulpturen genomgår en arkeologisk undersökning, som ska påbörjas i sommar.

Eskilstuna2014-03-31 07:00

Avbildningar av den apokalyptiska madonnan var vanliga under den senare delen av medeltiden. Madonnan i Fors kyrkan är placerad på en piedestal och är troligen tillverkad innan år 1530. Bortsett från några brandskador är den i gott skick, enligt ansökan till Länsstyrelsen. Till det yttre är madonnan mycket lik två skulpturer som finns i Häradskyrkan i Strängnäs.

– Jag hittade en bild av madonnan i Eskilstuna genom ett arkiv i Stockholm. Min hypotes är att den härstammar från samma ställe som de andra två, säger Carol Earl, forskare i medeltida konsthistoria.

Hon är den som skickade in ansökan. Förhoppningen är att kunna bevisa att skulpturernas ursprung är en lokal bildhuggarverkstad från medeltiden. Hittills finns ingen kännedom om att det funnits någon sådan i Sörmland. Mycket av dokumentationen från tiden, i form av kyrkoböcker, har försvunnit eller förstörts.

– Sverige behöver kunskaper om sin historia och vi kan med den här undersökningen hjälpa till med det, säger Carol Earl.

Till sin hjälp får Carol Earl en kulturvårdsarbetare och en konservator. Arbetet inleds med att skulpturen i Fors kyrka lyfts ned för att noggrant analyseras, både på plats och i ett laboratorium.

På träslaget tas prover, som visar hur gammalt träet är, var det vuxit och vilken typ av verktyg det framställts med. Färgpigment på madonnan kan jämföras med skulpturerna i Häradskyrkan, för att se om blandningen och tidsperioden överensstämmer.

Resultaten från undersökningen kommer att ingå i nationella samlingar och i Riksantikvarieämbetets register. Dokumentationen överlämnas sedan till Länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om