Dispens upphävd – affärsman kan tvingas riva jättevilla

Stadsbyggnadsnämnden gjorde fel som beviljade strandskyddsdispens för det 655 kvadratmeter stora timmerhuset vid Hjälmaren.

"Sjöstugan" kallar Bertil Nygren det stora fritidshuset som ersätter två mindre.

"Sjöstugan" kallar Bertil Nygren det stora fritidshuset som ersätter två mindre.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna2021-07-20 06:45

Affärsmannen Bertil Nygrens nybygge vid Hjälmarens norra strandlinje, sydväst om Eskilstuna, har fått stor uppmärksamhet. Både för den kommunala beslutsgången och för byggnadens enorma volym.

Bertil Nygrens tanke var att med början 2018 riva två befintliga byggnader på en udde inom det strandskyddade området, och ersätta dessa med en ny. Stadsbyggnadsnämnden beviljade bygglov och arbetet drog igång.

Att ersätta de två mindre, separata, byggnaderna med en nästan sju gånger så stor skapelse, gillades dock inte av miljönämnden. Nämnden påtalade att en sådan manöver kräver dispens från strandskyddsbestämmelserna, och någon sådan hade Nygren inte ansökt om. 

I april 2020, när Bertil Nygren enligt egen utsago redan plöjt ner cirka 30 miljoner kronor i bygget, utfärdade miljö- och räddningstjänstnämnden ett föreläggande om att huset skulle rivas och marken återställas. 

Fyra månader senare var saken löst genom att stadsbyggnadsnämnden beviljade strandskyddsdispens i efterhand. 

Naturskyddsföreningen överklagade nämndens beslut till länsstyrelsen som även på eget initiativ valde att göra en överprövning.

Nu har länsstyrelsens beslutet kommit. 

Myndigheten upphäver stadsbyggnadsnämndens strandskyddsdispens. Länsstyrelsen skriver att området som bebyggts har mycket högt naturvärde och ligger inom riksintresseområdet för friluftslivet. 

Länsstyrelsen underkänner även stadsbyggnadsnämndens resonemang om att allemansrätten redan innan nybyggnationen var utsläckt. Man påtalar även att ett av de två nu rivna fritidshusen byggdes på 80-talet, utan strandskyddsdispens. 

Ett skäl som kan berättiga till dispens, att ett hus ersätts av ett annat, är inte heller tillämpligt, menar länsstyrelsen. Det nya huset, cirka 500 kvadratmeter så stort som de två det ersätter, bedöms utöka den privatiserande effekten. Ökningen är inte marginell och väntas verka avhållande på allmänheten.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) sa i september att hon var trygg i beslutet om att bevilja strandskyddsdispens. Detta i ljuset av att kommunen kan bli ersättningsskyldig gentemot Bertil Nygren, då den gett klartecken för byggnationen som redan långt före färdigställande var uppe i cirka 30 miljoner kronor.

Beslutet kan, och väntas, överklagas till mark- och miljödomstolen.

Bertil Nygren och hans juridiska ombud har sökts för en kommentar.– 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!