Upprepade stölder av konstverk: "Tråkigt när tjuvarna ska segra"

Återigen har en av de små djurskulpturerna i Kronskogen stulits - det rör sig den här gången om haren som ser ut som att den ska hoppa över stigen. Det är tredje gången en skulptur blir stulen sedan konstverket invigdes 2020. "Det är tråkigt när tjuvarna ska segra. De ska förstöra för folket", säger konstnären Amalia Årfelt, 55.

Den stulna skulpturen "Hoppande hare", längst ner till höger i bild, ingår i konstverket "Vesslor, ekorrar och hare" i Kronskogen.

Den stulna skulpturen "Hoppande hare", längst ner till höger i bild, ingår i konstverket "Vesslor, ekorrar och hare" i Kronskogen.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2024-08-06 21:03

Det är en besviken Stockholmskonstnär som svarar i telefon när Eskilstuna-Kuriren ringer. Genom Sveriges radio har hon redan tagit del av nyheten att ännu ett av hennes offentliga konstverk har blivit stulet i Eskilstuna. 

– Ja, det var ju jättetråkigt att höra, fruktansvärt. Jag fattar inte varför de inte bara kan låta den vara? säger Amalia Årfelt. 

Det rör sig om bronsskulpturen "Hoppande hare" som ingår i konstverket "Vesslor, ekorrar och hare" i Kronskogen. Haren är ett av totalt sex djur i konstverket. Två vesslor står precis intill en parkeringsficka vid Krongatan. De andra djuren återfinns några tiotal meter längre upp i skogen, längs motionsspåret intill hundrastgården. Konstverket, som invigdes 2020, har blivit uppskattat av joggare, flanörer och inte minst barnen i Kronskogens förskola. 

undefined
Den stulna skulpturen "Hoppande hare", längst ner till höger i bild, ingår i konstverket "Vesslor, ekorrar och hare" i Kronskogen.

Tyvärr har bronsskulpturerna även väckt tjuvars intresse. I augusti 2022 stals en av ekorrarna. Tjuvarna hade först försökt gräva bort fundamentet. När det inte gick klippte de bort ekorren. Som tur var hade Amalia Årfelt gjort fler exemplar av ekorrarna så att den stulna ekorren kunde ersättas av en ny samma höst. Det var första gången Amalia fick ett av sina konstverk stulna. 

Det är överhuvudtaget ovanligt att offentliga konstverk stjäls eller vandaliseras, men redan i augusti 2023 stals ekorren för andra gången. Den upphittades dock i närheten av Rademachersmedjorna. Stölderna polisanmäldes av Eskilstuna kommun.  

I mars 2023 blev flera bronsskulpturer skapade av Amalia Årfelt stulna i Strängnäs. Skulpturerna var placerade vid den Magiska stigen som är en konstvandring för barn på Långberget - ett projekt som ligger Amalia Årfelt varmt om hjärtat. 

Både vid stölderna i Eskilstuna och i Strängnäs spekulerades det i om motivet kunde vara att skulpturerna stulits för att tjuvarna varit ute efter materialet de är gjorda av. 

– Om det är så att man stjäl för att smälta ner det så är det kapitalförstöring för att det kostar mycket mer att göra en ny än vad man får för en befintlig skulptur, säger Amalia Årfelt. 

undefined
Konstnären Amalia Årfelt tillsammans med sina två vesslor som mött joggare och flanörer i Kronskogen i Eskilstuna sedan 2020.

I mitten av juli i år upptäckte Eskilstuna kommun vid en inventering att haren i konstverket i Kronskogen blivit stulen, något som P4 Sörmland var först att rapportera. Kommunen har förklarat att stölden ska polisanmälas. 

I samband med invigningen av konstverket 2020 berättade Amalia Årfelt för Eskilstuna-Kuriren om haren: 

– Haren är mitt i ett språng. Det ser ut som att han ska hoppa rakt över stigen. Det är en fångad rörelse, sa hon då. 

Sedan dess har hon drabbats av tre stölder i Eskilstuna och en i Strängnäs. Hon är frågande till vad stölderna beror på. 

– Man vet inte om det är en liga, man vet inte om det är för eget bruk eller om man ska smälta ner den eller om de ska sälja dem. Jag vet ingenting. Det är väldigt tråkigt. 

– Jag vet inte om det är ett pojkstreck eller någon som satt i system att förstöra. 

undefined
Det enda som återstår efter stölden av bronsskulpturen "Hoppande hare" är stenfundamentet och två stålpinnar.

Det är ännu oklart om den stulna haren kommer att kunna ersättas på samma sätt som ekorren som stals 2022. Amalia Årfelt har kvar gjutformarna. 

– Om det ska komma en ny hare? Det finns ingen färdig utan då får jag lämna in formen till ett gjuteri om det finns medel för att göra en ny, men det vet jag inte om det finns.

– Det är ett hantverk som tar många, många timmar, säger hon. 

Amalia Årfelt bor i Stockholm och arbetar med måleri, skulptur, grafik och offentliga utsmyckningar. Hon har bland annat utformat filmprisstatyetten "Gullspiran" som delas ut under Guldbaggegalan och har även skapat skulpturen "Sugga med kultingar" på Skansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!