"Det flyter upp döda ålar här i Skogstorp"

Dokumentärserien "Fiskarnas rike" gjorde att Eskilstunabon Pernilla Eriksson fick upp ögonen för vad som pågår alldeles intill hennes hem. Hur dammluckor och turbiner sätter stopp för och dödar fiskar. Nu frågar hon sig varför ingen tar tag i saken.

Pernilla Eriksson bor intill Hyndevadsdammen. Efter att ha sett dokumentärserien "Fiskarnas rike" har hon förstått hur mycket vattenkraften utanför hennes fönster påverkar djurlivet.

Pernilla Eriksson bor intill Hyndevadsdammen. Efter att ha sett dokumentärserien "Fiskarnas rike" har hon förstått hur mycket vattenkraften utanför hennes fönster påverkar djurlivet.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-02-05 07:58

Pernilla Eriksson, 52, bor i Skogstorp i Eskilstuna. Precis intill dammluckorna i Hyndevad. Länge var hon lyckligt ovetande om hur regleringen av vattnet som rinner förbi utanför hennes hem påverkar naturen. Men så såg hon den uppmärksammade dokumentärserien "Fiskarnas rike" på SVT. Dokumentären visar hur vattenkraften bildar vandringshinder som är omöjliga för fiskar att ta sig förbi och hur kraftverkens turbiner slår sönder fiskarna.

– I dokumentären ser man hur laxarna slår ihjäl sig. De försöker och försöker men de kommer inte fram och till slut dör de. Och fridlysta ålar blir mosade i turbinerna. Det flyter upp döda ålar här i Skogstorp på stränderna nedanför. Men eftersom jag inte varit insatt har jag inte förstått problemet. Man tror ju att de som är ansvariga har koll.

undefined
"Vissa kommuner har ju gjort förändringar och lyckats. Varför kan de men inte vi? Eskilstuna kommun sitter och lutar sig tillbaka till 2035.", säger Pernilla Eriksson.

Efter att ha sett dokumentären bestämmer sig Pernilla Eriksson för att ta reda på hur det ser ut. Är det fria vandringsvägar för fiskarna genom Eskilstunaån mellan Hjälmaren och Mälaren?

– Dammarna här i Hyndevad håller på att renoveras. Den lilla är redan klar och den stora ska de börja med. Efter att ha sett dokumentären undrade jag om de hade haft detta med vandringsvägar för fisken med i beräkningen när de skulle renovera.

undefined
Hyndevadsdammen är ett av många vandringshinder i Eskilstunaån.Och att bygga passager runt för fisken ligger långt fram i tiden.

Hon börjar googla efter information och hittar en artikel i Fiskejournalen från 2013.

– Där stod det att 15 miljoner var öronmärkta till att öppna upp vandringsvägar för fiskarna här. Och det stod att allting skulle vara klart 2021. Jag tänkte att det lät fantastiskt, att Eskilstuna ligger i framkant. Men sedan började jag tänka ett varv till, stämmer verkligen det här?

Hon skickar mejl till kommunen men får inget svar. Hon söker vidare och hittar kommunens natur- och vattensamordnare som hon mejlar till. Svaret hon får är nedslående. Det blev nämligen ingenting av planerna som beskrivs in artikeln från 2013.

– Jag kände att jag inte blev jätteförvånad. Jag häpnar över att man inte, när man ändå bygger om dammluckorna här i Hyndevad, tar med den här biten samtidigt. När man ändå har maskiner på plats och håller på att jobba, varför gör man ingenting åt det här då? Det måste ju bli större kostnad att göra det i efter hand.

undefined
Kraftstationen i Skogstorp är nästa stopp efter Hyndevad.

Nu inväntas miljöprövningen av Eskilstunaån. En prövning som är satt till år 2035, många år fram i tiden.

– Vissa kommuner har ju gjort förändringar och lyckats. Varför kan de men inte vi? Eskilstuna kommun sitter och lutar sig tillbaka till 2035.

Nu hoppas Pernilla Eriksson att frågan ska komma upp på dagordningen tidigare än så. Att fria vandringsvägar gör nytta för hela ekosystemet och alla vattenlevande organismer.

– Det vatten vi pratar om är Eskilstunas dricksvatten och det borde vara av intresse att det vattnet är friskt. Som vanlig människa vet man inte att det här är ett problem. Jag häpnar över att det får vara så här. Hur kan det få fortsätta? Vi har kunskap om hur mycket det här påverkar och ändå tar ingen det på allvar.

Hon menar att Eskilstuna kommun, som beskriver sig som en hållbar kommun med ett miljöarbete i framkant, borde kunna göra bättre.

– Eskilstuna kommun pratar så mycket om att det ska vara hållbart. Men det här är ju absolut inte hållbart. Djur och natur får ofta stå tillbaka för andra saker, fontäner och annat...

Vandringshinder i ån

Eskilstunaån har en total längd på 16 kilometer. I ån finns totalt sex barriärer och sammanlagt 14 vandringshinder för fisk.

Barriärerna i ån är Hyndevadsdammen, kraftverket i Skogstorp, grunddammen i Skjulsta, Tunafors kraftstation, sluss och dammar vid Faktoriholmarna samt Kvarnfallet och Nyby samt slussar i Torshälla.

I en uppföljande artikel kommer vi berätta mer om vad som hände med planerna som aldrig genomfördes och hur framtiden ser ut för fria vandringsvägar för fisk i Eskilstunaån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!