18-åringen som sköt 21-åring i bilen: "Jag hade panik"

I oktober förra året sköts en 21-årig gängledare från Eskilstuna till döds i en biltunnel i Stockholm. När rättegången inleddes på tisdagen stod det klart att den åtalade 18-åringen kan få straffrabatt – efter att ha lämnat uppgifter i ett annat mordfall.

Den åtalade 18-åringen greps efter att ha sprungit runt en stund i tunnelsystemet.

Den åtalade 18-åringen greps efter att ha sprungit runt en stund i tunnelsystemet.

Foto: Ur förundersökningen

Eskilstuna2023-09-12 09:21

En 18-åring från Eskilstuna står åtalad för att ha skjutit 21-åringen, som körde personbilen, med flera skott från sin plats i baksätet.

Film från tunnelns övervakningskameror på eftermiddagen den 20 oktober visar hur bilen stannar tvärt i en avtagstunnel till Gullmarsplan i södra Stockholm, och att 18-åringen springer från bilen i motsatt riktning mot trafiken.

Han greps en stund senare i en annan tunnel.

Nu står han åtalad för mord på 21-åringen, som han i förhör har beskrivit som en vän. 

Rättegången i Södertörns tingsrätt började på tisdagen och beräknas pågå under tre dagar. Eskilstuna-Kuriren var på plats och följde förhandlingen under den första dagen.

När åklagaren Daniel Jonsson lämnade in stämningsansökan i augusti yrkade han på att 18-åringen skulle dömas till 18 år i fängelse om tingsrätten fann honom skyldig. I rättssalen stod det dock klart att han ändrat sig på den punkten, då 18-åringen nu var att betrakta som ett så kallat "kronvittne" och därför har möjlighet att få straffrabatt.

– Han har lämnat uppgifter om annans brottslighet i en förundersökning gällande mord och är därför berättigad till att straffmätningsvärdet sätts ner från 18 till 12 år, säger Daniel Jonsson.

Vilket mord det gäller vill åklagaren inte säga.

– Det är väldigt känsligt, säger han.

Begreppet "kronvittne" har inte funnits i svensk rätt tidigare, men sedan juli 2022 är det möjligt för åtalade att få strafflindring om de ger trovärdiga uppgifter om andra brott.

– Jag bedömer att han har lämnat så trovärdiga och väsentliga uppgifter att straffmätningsvärdet kan reduceras, säger åklagaren.

18-åringen gav ett lugnt intryck under hela den första förhandlingsdagen. Något sammanbiten satt han mest och tittade rakt framför sig när åklagaren och försvararen gav sina sakframställningar. När det blev dags för honom att höras återupprepade han i all väsentlighet vad han sagt i sitt sista polisförhör.

Enligt honom själv handlade han i nödvärn när han sköt 21-åringen i bilen. Det var, enligt hans version, 21-åringen som först höll i vapnet och siktade det mot honom. Han själv har bara tagit tag i pipan, vänt om revolvern och skjutit för att skydda sig själv, förklarade han i rätten.

– Jag tryckte av i ren panik.

Han beskrev att han befann sig i ett chocktillstånd efter att skotten avlossats och då han lämnade bilen.

– Jag kunde inte fatta vad som hade hänt. Det var som i en mardröm och jag minns att jag tänkte att jag önskade att jag aldrig hade följt med på den här bilresan.

Enligt 18-åringens försvarare Sargon De Basso var dödsskjutningen en "uppenbart oplanerad händelse".

– Om man vill ta en person av daga, är det då rimligt att tänka sig att man angriper sin egen chaufför, när bilen är i trafik? Det är något i bilen som hänt som ingen har räknat med, säger han.

Enligt De Basso har 18-åringen varken tagit med sig vapnet eller ammunitionen till bilen, något som enligt hans påstående bevisas av att 18-åringens DNA saknas på hylsor och patroner, både de som vapnet laddats med och de som låg i en plastpåse.

– Det här vapnet tillhör inte [18-åringen]. Utredningen har med all önskvärd tydlighet visat att det är ett vapen som inte tillhört honom.
 

PODDTIPS: Lyssna till larmsamtalet som är en del av EK KRIMs specialavsnitt om tunnelmordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!