Grannarna i trappuppgången i ett bostadsområde i Eskilstuna hörde den äldre kvinnans rop på hjälp: "Polis, polis".
En granne såg med egna ögon hur den skräckslagna kvinnan följdes av en man med hammare och ringde polisen.
Då hade mannen, som visade sig vara kvinnans inneboende son, återvänt till lägenheten.
Poliserna stod snart redo utanför dörren med höjda och osäkrade elchockvapen, men gripandet blev odramatiskt.
Sedan 34-åringen förts bort berättade kvinnan om bakgrunden till händelsen.
Hon berättade att sonen bott hos henne i åtta månader, att han trakasserade henne, vägrade betala hyra och "han betalar inte för mat och misshandlar mig".
Vad har hänt just idag?
"I dag sa jag att han ska betala hyra men han betalade inte. Sedan hämtade han en hammare...", berättade kvinnan.
Enligt kvinnan hade hon samma dag även fått en kraftig spark i bröstet.
34-åringen som har varit frihetsberövad sedan händelsen i slutet av september kom att åtalas för misshandel och olaga hot.
Nu har Eskilstuna tingsrätt avkunnat dom.
Mannen som fälls mot sitt nekande hävdar att han inte brukat våld mot sin mamma men medger att de "var osams".
"Jag tänkte att om jag slår sönder hennes mobil så slutar hon tjata om pengar. Jag vill inte slå min mor utan bara komma åt hennes telefon då hon gick mig på nerverna".
Ett rättspsykiatriskt utlåtande som domstolen tagit del visar att 34-åringen vid gärningstillfället "hade en delvis nedsatt förmåga att inse gärningarnas innebörd". Det tar domstolen "i viss mån" hänsyn till i mildrande riktning vid bedömningen av brottet.
I samband med undersökningen av hans psykiska hälsa berättade 34-åringen "nonchalant och oberört" att han slagit sin mamma vid flera tillfällen.
I den andra vågskålen ligger att brottet riktades mot en närstående i dennes hem samt att hotet förstärkts med en hammare, vilket påverkar straffvärdet i skärpt riktning.
Då 34-åringen sammantaget bedöms ha begått gärningarna under påverkan av en allvarlig störning bestäms påföljden till rättspsykiatrisk vård – med särskild utskrivningsprövning. Det innebär i praktiken att han blir en fri man först när han bedöms vara frisk, inte efter en viss förutbestämd tidpunkt.
Domstolen förklarar beslutet med att vården ska förenas med särskild utskrivningsprövning, trots det förhållandevis låga straffvärdet på motsvarande två månaders fängelse, med att 34-åringen haft en begränsad sjukdomsinsikt.
"Det som talar för det är att han inte frivilligt kommer ta sina mediciner, att han har berättat om negativa tankar som inkluderar sex och våld och att han inte tycker det har varit fel att använda våld mot modern", skriver domstolen.
Under 2023 vårdades drygt 2 000 personer inom den rättspsykiatriska slutenvården. De senaste tio åren har antalet domslut med rättspsykiatrisk vård ökat med drygt 25 procent. Även vårdtiderna har ökat.
Under hösten har det kommit flera larm om att rättspsykiatrin befinner sig i en akut kris. Det har i flera regioner lett till långa väntetider för de vårddömda, överbeläggningar och en utmanande arbetssituation för personalen. I några fall har de dömda blivit utan nödvändig behandling.
Den dömde 34-åringen ska vara kvar i häktet tills han kan överlämnas till vården.